Варна. Уникална за България и Европа закрита ледена пързалка с

...
Варна. Уникална за България и Европа закрита ледена пързалка с
Коментари Харесай

Добрич: Уникална за България и Европа закрита ледена пързалка с олимпийски размери бе открита на брега на Черно море

Варна. Уникална за България и Европа закрита ледена пързалка с олимпийски размери бе открита с публична гала в Кранево – на брега на Черно море, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус ” – Варна. На тържествената гала участва министърът на туризма Николина Ангелкова. Ледената пързалка, която е третата сходна в света - след тези в Сочи и Дубай, се намира в новия комплекс „ Терма ЕКО ”, част от който е и петзвезден хотел. В новата облага към този момент упражняват състезатели от разнообразни страни, които зарадваха със своите осъществявания присъстващите на церемонията. За обработката на леда е закупена ролба на стойност над 200 000 евро. Тя е предпочетена поради работата й на ток, което е допустимо най-щадящо за околната среда и природата. Топлият въздух, който се отделя при работата на климатичната система на пързалката, се употребява за затопляне на открития и закрит басейни с олимпийски размери, които също са част от спортния комплекс. Той включва още зала за художествени тренировки, терени за игра за разнообразни спортове, както и профилиран фитнес център и поделение за рехабилитация на спортисти и посетители. Част от петзвездния хотел, на чиято територия е неповторимото спортно оборудване, е обзаведен и оборудван за деца. Специално за подрастващите на място ще бъде обезпечен и лекарски екип с 24-часов режим на работа.
Инвестицията е на стойност над 50 млн. евро, а вложителят преди дни подари на Община Балчик асфалтов път на стойност 400 000 евро. Туристическо-спортният комплекс обезпечава трудова претовареност на десетки българи. Собствениците дават обещание време, в което достъп до ледената пързалка ще имат с изключение на състезатели и посетители на петзвездния им хотел, и варненци, и добричлии. При съществуване на интерес те биха могли да обезпечават и превоз до пързалката. Амбицията им е туристическо-спортният комплекс да бъде потребен за обществото, като се трансформира в място за отдих и спорт за представители на всички възрасти.
Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че построената материална база съчетава морски, балнео, СПА, конгресен, състезателен и други типове туризъм и е образно доказателство за най-актуалните трендове за устойчивото развиване на бранша, както и привличането на висока категория консуматори. Министърът напомни, че тази огромна инвестиция се реализира след изследване на значими за входящия ни туризъм пазари: съветски, скандинавски, австрийски, чешки и други През последните години тези дестинации бележат обилни растежи и ползата на потребителите към България от тях се ускорява. Страната ни има капацитета да бъде измежду топ дестинациите за СПА и балнео услуги в Европа с помощта на изобилието си от лечебни минерални източници. С голямото си благосъстояние от близо 600 залежи с 1 600 извора, здравна тиня, лечителен торф и билки България заема втора позиция по тези естествени запаси след Исландия, добави Николина Ангелкова.
Общият план се реализира в три стадия, като вторият, който завършва тази година, включва удобна хотелска част, първокласни вили, водни уреди с минерална вода, заведения за забавление и хранене, спортни площадки, басейн с олимпийски размери и закрита ледена пързалка с доста високи стандарти. Първият петзвезден хотел в комплекса, който е пуснат през началния стадий на инвестицията, завоюва оценката на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за балнеохотел за 2014 година в своята категория, което е самопризнание за високото качество на обслужването. Много перспективен е и третият стадий на инвестицията, който ще започва през 2018 година с построяването на „ ЕКО Терма спорт ”. Той включва съвременни корпуси за подготовка и възобновяване на тимове и други профилирани уреди за деен отдих, стана ясно на церемонията.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР