Варна. С откриването на музейна сбирка в град Вълчи дол

...
Варна. С откриването на музейна сбирка в град Вълчи дол
Коментари Харесай

Варна: С откриването на музейна сбирка в град Вълчи дол започнаха тържествата по случай 43-тата годишнина на града

Варна. С откриването на музейна колекция в град Вълчи дол започнаха тържествата по случай 43-тата годишнина на града. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Варна от Община Вълчи дол.
В двора на музейната колекция бе показано ревю на локални занаяти: дърворезба, иконопис, коларожелезарство, сарачество, декупаж, направа на шевици и плетива, сувенири, металопластика и картини.
Временно изпълняващият длъжността кмет на община Вълчи дол Мерткан Ибрямов поздрави присъстващите и акцентира, че откриването на сходна експозиция, която съхранява и показва историческото минало, бита и традициите на родния ни край е от извънредно значение за опазване на родовата памет и културно-историческото завещание на град Вълчи дол и съставните села на общината.
Във фолклорната стратегия взеха присъединяване самодейни сформира от читалище „ Димитър Благоев-1907 ” – град Вълчи дол: детски танцов състав „ Пламъче ”, женска певческа група „ Теменуга ” и мъжка вокална група „ Родолюбие ”.
Специални посетители на празника бяха подполковник Румен Димитров – шеф на Военно окръжие – Варна и ръководителят на Съюза на ветераните от войните във Варна – подполковник Васил Василев.
Музейната колекция се разделя на 3 съществени елементи: етнографска част, ъгъл на починалите във войните от региона на община Вълчи дол и по-нова история от околните години. Някои от експонатите са дарени на музейната колекция, други са краткотрайно предоставени за избран интервал.
Община Вълчи дол се надява, че въпреки да не е със статут на музей, музейната колекция ще се трансформира в място, където човек може да поспре за малко, да се върне обратно във времето и да почувства атмосферата на отминалите години.
Тържествата за празника на града ще продължат и на следващия ден, 2 септември, на градският стадион „ Петко Сираков ”, където поданици и посетители ще могат да се насладят на богата празнична стратегия с национални битки, футбол за деца, Общински фолклорен празник и концерт с присъединяване на Професионален фолклорен отбор „ Добруджа ”, артиста Лазар и поп-звездата Анелия.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР