Варна. Проф. д-р Христина Групчева, д.м.н., FEBO, FICO, FBCLA, FIACLE,

...
Варна. Проф. д-р Христина Групчева, д.м.н., FEBO, FICO, FBCLA, FIACLE,
Коментари Харесай

Проф. д-р Христина Групчева е избрана за член-кореспондент на Българската академия на науките в област „Медицински науки“

Варна. Проф. доктор Христина Групчева, д.м.н., FEBO, FICO, FBCLA, FIACLE, е един от тримата нови член-кореспонденти в региона на медицинските науки, определени на 2.11.2021 година от Събранието на учените на Българската академия на науките.Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет - Варна .

Проф. Групчева е международно одобрен академик, очен хирург и учител, чиито многочислени научни и професионални достижения показват почтено българската офталмология и служат на нацията. Нейното кредо е да се грижи за зрението като доктор и да образова фрагменти на разнообразни равнища, които да обезпечават профилактични и лечебни действия за запазване на очното здраве. Проф. Групчева е идеолог на 3О вероятността в България, която с изключение на качествена грижа за зрението от медицински оптици, оптометристи и офталмолози взема решение и съществени кадрови проблеми в съответната област на опазването на здравето. Нейните специфични професионални ползи са в региона на очната повърхнина, като тя е въвела и продължава да създава разнообразни методики за трансплантация на обработена и модифицирана амниотична мембрана. Тя е международен водач в менажирането на един от най-големите проблеми на актуалното човечество – „ сухото око ", и е деен член на работната група за световно стандартизиране на диагностиката и лекуването на болестта.

Освен надарен хирург и почитан учител, професор Групчева е деен участник в голям брой благотворителни начинания в интерес на обществото и обичан събеседник на младежите.

За интервала на оценяване проф. Групчева има над 300 свързани с офталмологията изявления, от които 160 в реферирани научни издания, 5 монографии, 8 учебника и образователни пособия, както и голям брой електронни и интернет източници. Публикационната ѝ продукция е с обща цитируемост 2187, h показателят ѝ е 29, а общият импакт фактор е 120.

Признание за значимия ѝ теоретичен и публичен принос са множеството високи оценки и награди, измежду които: премия от Клуб „ Отворено общество " за „ Граждански принос в медицината и опазването на здравето " (2019), премия от Българското офталмологично сдружение за извънреден принос в офталмологията (2018), почетното отличие „ Лекар на годината " на Българския лекарски съюз (2013) и други.

Проф. Групчева е някогашен президент на Европейския ръб по офталмология, сегашен заместник-ректор „ Научна активност " на варненския медицински университет и шеф на „ Специализирана болница по очни заболявания за интензивно лекуване – Варна ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР