Варна посреща новата 2019 година с добри новини: С най-голям

...
Варна посреща новата 2019 година с добри новини: С най-голям
Коментари Харесай

Кметът обяви най-хубавата новина за Варна

Варна посреща новата 2019 година с положителни вести: С максимален общ проектобюджет за последните 10 години – 475 млн. лева, и с най-ниска безработица за последните 10 година По данни на Регионалната работа по заетостта  към 30.11.2018 г.  нивото на безработицата в община Варна е 2,8%, което е най-ниско за последното десетилетие, заяви кметът Иван Портних на конференция, по време на която бе изработен преглед на миналата година и показани целите за 2019 година

" Разбира се, най-хубавата вест е увеличеният брой на новородени бебета във Варна през 2018 година, на фона на общия спад на раждаемостта в страната. В тази връзка, държа да отбележа, че през новата 2019 година ще развиваме още по-активно общинската инвитро стратегия. За интервала 2015 година – 2018 година по програмата сме отпуснати 503 000 лева на 219 двойки с репродуктивни проблеми, родени деца са 40 “, добави кметът. В срещата участваха зам.-кметове и шефове на дирекции в Община Варна.

По време на презентацията стана ясно, че през последните 5 години бюджетът на Община Варна непрекъснато нараства. " Спрямо 2013 година, когато влязох в мандат, нарастването е двойно. Тогава за някои общински съветници с дълготраен стаж опцията Варна да има бюджет от 300 млн. бе в областта на фантастиката. Ние доказахме, че това освен е допустимо, само че и изпълнимо. Бюджет 2019 е реален и уравновесен, със непокътнати всички обществени придобивки “, сподели кметът. Общата макрорамка от 475 000 000 лева, от която европейските планове и стратегии са около  80 930 000 лева, може да търпи развиване, поради корекциите от преходни останки и обекти, които се преглеждат сега. Проектобюджетът следва да бъде импортиран за разглеждане в Общинския съвет.

Кметът очерта няколко устойчиви трендове в ръководството на града: локалните налози на жителите не се усилват, общината работи без просрочени отговорности, а плановете, които се осъществят, в това число с поддръжка от страната, са на обща стойност 150 478 115 лева Община Варна е с по-висок кредитен рейтинг – Дългосрочен ВВВ с вероятност, Краткосрочен А-3. " Поемането на общински дълг е форма на в допълнение привлечено финансиране. Това дава опция за нови вложения в града. Община Варна извършва всички индикатори по Закона за обществените финанси, гарантиращи финансова непоклатимост и резистентност и е измежду общините с най-хубави параметри по тези индикатори в страната. Важен индикатор не е размерът на дълга като обща сума, а дали погасяванията по него са вярно планувани и бюджетно разчетени “, разясни още кметът Иван Портних.

По цели:

Образование:  

През 2018 година Община Варна вкара електронна система за банкет в първи клас, което касае З967 деца. Тя бе внедрена след ефикасната работа на електронния указател за банкет в общинските детски градини. Така се  подсигуряват ясни правила и бистрота при приема на децата; По тематиката със основаването на полудневна организация на образователния развой бе осъществена инспекция на  базата. Изготвен е План за работа, който планува процесът да  протече в два стадия. Първи стадий - до 5 години всички общински учебни заведения да вкарат целодневна организация  за всички възпитаници от І – ІV клас.; Втори стадий:  2026/2027г.  - за всички възпитаници до ХІІ клас.

За първи път бе въведено дуално обучение в ПГГСД " Николай Хайтов “, което обезпечи директна връзка сред учениците и бизнеса, което продължава и през тази образователна година;

Приключи ремонтът на ПГИ " Д-р Иван Богоров “, продължава на ПГГСД " Николай Хайтов “. Общо в двете учебни заведения се основават се по-добри условия за образование за 1806 ученика, 120 души персонал;

Продължава работата по план " Модернизация на просветителната инфраструктура на територията на гр. Варна “, който обгръща 7 учебни заведения 3 детски градини. 10-те обекта са с обща РЗП 44 897 кв. м., засяга  общо 6 8 22 деца и възпитаници. Завършен е ремонтът на СУ " Найден Геров “.

През 2019 година Приоритет № 1 за Община Варна остава образованието, което е с максимален дял. Проектобюджетът на функционалността е 139 476 000 лева,  като нарастването по отношение на м.г. е с 20 897 000 лева Продължават вложения в просветителната инфраструктура, ремонт на дворовете в учебни заведения и детски градини – нови спортни и детски площадки, реализация на план " Модернизация на просветителната инфраструктура на територията на гр. Варна “.

Социални действия:

2018 г.– Реализирана бе стратегия с 58 обществени услуги, от които 26 за деца - с потенциал 913 души, и за възрастни – 32, с потенциал 2580 души. Осигурени са 1025 места са за социална столова. Финансирана е активността на 24 пенсионерски клуба - 2800 души.  Приета бе Програма за поощряване интензивности на възрастните хора в обществения живот на Варна. Работи се по Проект " Общностен център за деца и фамилии ", Проект " Център за поддръжка на лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания “ – по Оперативна програма " Региони в напредък “, с съществена цел да се обезпечи качествена грижа за лица с увреждания и техните фамилии. В рамките на плана се планува осъществяване на ремонт, обзавеждане, съоръжение на две пространства в кв. " Аспарухово “, закупуване на микробус с платформа и даване на услуги за 90 лица с увреждания.

2019 година - Проектобюджетът на функционалност " Социални действия “ е  16 573 000 лева, което е  нарастването е 986 000 лева. Приоритет остава надграждане на обществената стратегия, нови планове в поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция, доставка на нови микробуси за хора с увреждания. Ремонти на обществени заведения

Здравеопазване:

2018 година - Поддръжка на 12 детски ясли, обезпечено здравно обслужване в 117 здравни кабинети в  учебни заведения и детски градини;  финансова поддръжка на здравни заведения - 810 000 лева за инсталация и поправки в МБАЛ " Св. Анна “  – за нов инструментариум за Клиниката по ортопедия и травматология; за главен ремонт на родилно поделение и отделението по неонатология. За инсталация и поправки в СБАГАЛ-Варна  бяха обезпечени над 465 000 лв; за СБАЛОЗ " Д-р М. Марков “ -  500 000 лв  за Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия.

2019 година - Проектобюджетът на функционалност " Здравеопазване “ е  20 892 000 лева, като нарастването е с 1 357 000 лева Предвидено е увеличение на средствата на общинската инвитро програма; Развитие на общинските оздравителни програми; Подкрепа на общинското опазване на здравето.

Инфраструктура:

Част от изпълнените инфраструктурни обекти през 2018 са пробив на бул. " Сливница “ към ул. " Атанас Москов “, ремонт на ул. " Мара Тасева ",ремонт на  бул. " Първи май ", нов парк във " Възраждане “, възобновяване на Младежкия дом, нови спортни площадки с фитнес навън, Синя зона – I стадий, 2600 паркоместа.

Преходни обекти през 2019 - бул. " Васил Левски Левски “, ремонт на бул. " Народни будители “;   ОП " Региони в напредък "   – 6 плана, ( 92,6 млн. лв); Оперативна програма " Околна среда " – 2 плана (37, 4 млн лева.); " Интегриран градски превоз “ – втора фаза. Сроковете на осъществяване при подобаващи метеорологични условия са - до края на април - бул. " Васил Левски “;  бул. " Осми Приморски полк “ – сред бул. " Васил Левски “ и магазин Кауфланд;  бул. " Народни будители “. През лятото – ул. " Колони “, ул. " Цар Симеон “, бул. “Съборни “ – сред " Сливница “ и " Владислав “, IV микрорайон във Владиславово,  регион към ул. " Ана Феликсова “.

" Наред със завършването на огромните инфраструктурни планове, следва да влезем в по-малките улици, които не са били обновявани с десетилетия. Ще стартираме след завършването на главните булеварди “, съобщи кметът Иван Портних.  

Други планове, по които Община Варна продължава да работи:

Рибарско пристанище – Програма за морско дело и риболовство “ – 13,7 млн. лева - период 2020 година

Развитие на инфраструктурата на Златните – Оперативна програма " Околна среда, 37,1 млн. лева -  период 2024 година

Подобряване качеството на въздуха в общината I фаза – Оперативна програма " Околна среда “ - период май 2019 година

Проектна подготвеност:

Проект за ремонт и рационализация на филиала на ТМПЦ - 7,1 млн. лева

Проект за рационализация на НЧ " Петко Славейков “, Владиславово – 609 627 лева

Проект за реституция на туристически обекти – 9, 7 млн. лева

Варна - Дестинация за четири сезона

Туризъм:

+16 % пасажери на Летище Варна за 2018 г -  2 263 927 души, Германия, Русия (данните са от Летище Варна)

+3,5% осъществени нощувки до декември 2018 г. 

Ръст на пазарите: Германия, Румъния, Полша, Франция, Англия, Израел, Чехия

Представяне на Варна в над 35 туристически изложби

ТИЦ -  първи сертифициран у нас от Министерството на туризма

Култура

Естетизация на градската среда -11 композиции, 12  паметни знаци. Резултатите са от Програмата е 2017 година, когато започва, досега, например- композиции " Арх. Дабко Дабков,  " Разходката ", " Очакване “; бюстови портрети на Кирил Шиваров, на полк. Милко Железов; скулптурите " Рибарят “ и " Звездоброецът " ; паметните плочи с барелефи на Георги Велчев, на Антим I, на Христо Ботев и доктор Шишков. Ще се работи за развиване на културния календар с нови планове. За първи път най-старият фестивал - ММФ " Варненско лято “ ще стартира през март. Тази година той приключи през ноември.

През 2019 година Варна е Европейски град на спорта. Създадена е стратегия с над 200 събития, от които 50 интернационалните. Успоредно ще се работи за нова спортна инфраструктура – създаване на нови спортни и детски площадки, нови спортни комплекса - " Вл Варненчик “, Виница, ул. " Студентска “, продължава ремонтът на стадион " Спартак “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР