Варна. Малък православен параклис беше осветен днес в двора на

...
Варна. Малък православен параклис беше осветен днес в двора на
Коментари Харесай

Варна: Митрополит Йоан освети новия болничен параклис в двора на МБАЛ „Св. Анна“

Варна. Малък православен параклис беше осветлен през днешния ден в двора на МБАЛ „ Св. Анна “ във Варна. Водосвет за откриването на храма, носещ името на патрона на болничното заведение, отслужи персонално Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . „ Важно е да има тук подобен дребен молитвен дом. Това е напълно деяние на управлението на болничното заведение “, изясни преди ритуала владиката. Той разяснява, че в града има хубава традиция за построяването на молитвени домове в лечебните заведения. „ Похвално е, че го има разбирането, че за лечението на един човек, който има своето заболяване, има значение неговата религия и духовната му жизненост. И това е един от критериите за сполучливото лекуване на индивида. И пространствената непосредственост на храма с болничното заведение е нещо извънредно значимо “, сподели митрополитът. Според него лекарите са едно определено общество и тяхното предопределение е обвързвано със служение.
Митрополит Йоан сподели, че храмовият празник би трябвало да се празнува на 23 юли, когато е Успението на св. Анна. Според него молитвите на майката на Света Богородица са доста нужни. „ Те постоянно са били значими, защото тя е неповторим човек. Тези хора, които тук боледуват, които тук се лекуват имат потребност от молитвите на светата праведна жена Анна “, сподели владиката.
Той изясни, че параклисът е закупен напълно със средства на болничното заведение. Той съставлява подготвена структура, каквито се създават главно в Солун, Гърция. Вътре има три икони – храмова икона и Господски Богородичен облик, малко предмети и утвар, обезпечени от Варненската и Великопреславска митрополия. Според митрополита, от тук насетне е значимо кой ще поддържа параклиса. Уставът изисква да има едно духовно лице, което да е в директен контакт с хората и по тази причина най-вероятно ще бъде причислен духовник от църквата „ Св. Петка “, а болничното управление ще би трябвало да излъчи и църковно настоятелство.
Владиката напомни, че в Университетската болница „ Св. Марина “ също има прекрасен параклис, в който служи отец Ясен Шинев. Освещаването на параклиса в болница „ Св. Анна “ беше осъществено точно на празника, в който Православната черква празнува чудотворната икона на Пресвета Богородица ”Достойно ест “ и отбелязването на паметта на св. Лука Кримски, който е лекар-светец.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР