Варна е домакин на шестата национална среща на земеделските производители.

...
Варна е домакин на шестата национална среща на земеделските производители.
Коментари Харесай

Варна е домакин на Националната среща на земеделските производители

Варна е хазаин на шестата национална среща на земеделските производители. Над 30 неправителствени организации разискват общата си позиция за рамката на европейския бюджет. По време на българското председателство ще стартира и дебатът за бюджетната рамка за земеделие на Европейския съюз, тъй че Асоциацията на земеделските производители дружно със земеделското министерство към този момент приготвят българската позиция по нея.

Варна

Асоциацията на земеделците в България ще упорства след Брекзит средствата за земеделие да не бъдат намалявани.
Румен Порожанов, министър на земеделието: Ние би трябвало в точния момент да изпратим нашите известия към тях, с цел да могат те да бъдат отразени още при писането на регламентите. Това, че ние желаеме обвързана поддръжка, това, че ние желаеме да няма съфинансиране при директните заплащания.
Земеделците упорстват да се одобряват Поземлен кодекс и Наредба за изкуствено основаните условия, с цел да няма компании, които източват от парите за земеделие, акцентира ръководителят на Асоциацията Венцислав Върбанов.
Венцислав Върбанов, ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България: На първо място – запазването на подпомагането на хектар. Запазването на обвързаната поддръжка, както запазването на двата стълба.
Земеделците желаят да има опция за прекачване на средства от първия дирек – директните подпомагания, към втория – за развиване на селските региони, опростяване на схемите за подкрепяне и по-прости правила при финансирането и при смяната на поземлените връзки. Проблемите са общи, съобщи и представителят на белгийския фермески съюз.
Люк Ваноарбеек, представител на Съюза на фермерите в Белгия: Средната възраст на фермерите в Белгия е 50 години. И това е огромен проблем. В цяла Европа единствено 6 % от фермерите са под 35 години. Проблем е мястото на фермерите в хранителната верига – комерсиалните организации са доста и мощни, фермерските – не задоволително. Трябва да се организираме и сплотяваме. И да създадем фермерството привлекателно за младите.
Друг акцент на срещата на земеделците ще бъдат поливното земеделие и битката с градушките у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР