Върху прокурори от Софийската градска прокуратура е упражнен безпрецедентен натиск

...
Върху прокурори от Софийската градска прокуратура е упражнен безпрецедентен натиск
Коментари Харесай

Софийска градска прокуратура обвини ГДБОП в натиск заради разследването за „Хемус”

Върху прокурори от Софийската градска прокуратура е извършен невиждан напън от страна на ГДБОП поради делото за Автомагистрала „ Хемус”, разгласи на брифинг представителят на СГП Десислава Петрунова.
На 6 декември е арестуван мъж за 72 часа по отношение на следствието за "Хемус " за пране на пари. На 9 декември е декларирано искане за смяна на мярката - непрекъснато задържане под стража. Непосредствено след внасянето на настояването за мярката задържане под стража, на същия ден - 9 декември, в СГП е била извършена среща сред двамата наблюдаващи прокурори по делото и оперативни служащи, като на тази среща наблюдаващите прокурори са били известени устно, че обвиненият желае да даде показания по делото.
На идващия ден в СГП е постъпило искане с предписание обвиненият да бъде доведен в постройката на ГДБОП за събота и неделя, с цел да му бъде извършен разпит. Вечерта в петък обаче наблюдаващият прокурор по делото е получил позвъняване на ръководителя по делото от проверяващите органи, че обвиненият желае да даде показания пред прокурор. Той се е срещнал с проверяващите органи по делото. Според обвиняването, обаче, обвиненият се отхвърля от желанията си и декларира, че не знае за какво е извикан.
"Наблюдаващият прокурор е получил изискване да се промени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождение от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор дава отговор, че извънсъдебни сделки са в несъгласие със закона и тя няма по какъв начин да взе участие в тях “, разясни представителят на СГП.
Образувано е досъдебно произвеждане за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни отговорности. Предвижда се отнемане на независимост от 1 до 6 години, разкриха от прокуратурата. Вероятно и шефът на ГДБОП Калин Стоянов ще бъде разпитан от прокуратурата, само че от държавното обвиняване бяха сбити в отговора си на този въпрос.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР