Върхово емоционално събитие на Европейския музикален фестивал Варна 2023 ще

...
Върхово емоционално събитие на Европейския музикален фестивал Варна 2023 ще
Коментари Харесай

Фламенкото среща джаза в музика и танц на 23 април във Варна

Върхово прочувствено събитие на Европейския музикален фестивал Варна 2023 ще бъде концертът “Фламенко трибют на Пат Матини ” на 23 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център - премиерно показване за България на посрещнатия с възторженостти от рецензията и публиката едноименен албум на Сантяго Лара квартет.

Проектът е отдаден на една от живите митове на международния джаз - американския китарист и композитор Пат Матини, нееднократен притежател на “Грами ”, ярка фигура с изразен принос в развиването на латино джаза и фюжъна.

В албума Сантяго Лара събира пристрастеността на фламенкото и свободата на джаз импровизацията, като включва истински аранжименти с детайли на достоверно фламенко на музиката на Пат Матини. Издаден от звукозаписния колос Warner Music, албумът печели многочислени награди и е представян на влиятелни подиуми като Фестивала в Херес, Фламенко биенале - Севиля, Фламенко спектакъл Sadler`s Wells и други

Заедно с Лара на сцената на Зала 1 ще излязат Мигел Лопес, пиано, Игнасио Синтадо, бас, Педро Наваро - барабани и перкусии.

Елегантна страст към музиката в спектакъла ще внесе фламенко танцът на превъзходната Мерседес Руиз, адмирирана по целия свят танцьорка, същински дипломат на испанската танцова просвета. Варненската аудитория обикна Мерседес Руиз от първия й гастрол през 2014 година и в този момент ще бъде разчувствана да види още веднъж царствената дама на танца на пристрастеността.

Още за концерта на 23 април от 19.00 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна открийте тук:

Билети – 20, 25, 30, 40, 50 лева от уеб страницата и Билетния център на Фестивалния и конгресен център:

Сантяго Лара един от най-ярките испански джаз и фламенко китаристи от новото потомство. Носител е на многочислени международни награди като реализатор и композитор. Роден в Херес де ла Фронтера, той още в ранна възраст става част от групата на маестро Маноло Санлукар и взе участие като втори китарист в няколко международни турнета. Сантяго Лара непрекъснато развива своя личен инструментален език и жанр. Той е в непрестанен разговор с други музикални стилове - черпи ентусиазъм от джаза, от класическата и от бразилската музика. Публиката е покорена от пристрастеността и отдадеността, която той влага в осъществяванията си.

Като солист изнася концерти на влиятелни подиуми като Фестивала в Херес, Биеналето в Севиля, Фестивала на китарата в Кордоба, фламенко фестивала Mont de Marsan (Франция), Фестивал на фламенкото в Тампере (Финландия), Фламенко биенале Querétaro (Мексико), Bimhuis в Амстердам, Международен дом на музиката в Москва, Испанското посолство в Берлин, Фламенко фестивал в Лондон, Фламенко фестивал в Познан, Полша, Китарен фестивал в Херсбрук, Германия, Кьолнската филхармония и други Има издадени четири независими албума: El Sendero de lo nemoguće (2008), Sentimientos Nuevos (2012), Flamenco Tribute to Pat Metheny (2017) и La Guitarra en el tiempo (2019).

Сантяго Лара е непрекъснат сътрудник на огромната фламенко танцьорка Мерседес Руиз на нейните международни турнета. Той композира музика за деветте й шоу стратегии и печели неколкократно премията на критиците на Фестивала в Херес. Заедно двамата гастролират на сцените на спектакъл Alcázar Theater в Мадрид, Queen Elizabeth Theater в Лондон, Sadler´s Wells в Лондон, Theater de la Ville в Париж, Maison de la Danse в Лион, Ewerk в Берлин, Teatro la Fenice във Венеция, Teatro Comunale Luciano Pavarotti в Модена, Auditorium Parco della Música в Рим, St. Lowrence Center for the Arts в Торонто и други

Мерседес Руиз е пример за еволюцията на обичайния фламенко танц в наши дни. Нейното образование стартира когато е единствено на 4 години с Ана Мария Лопес, а по-късно продължава с Чики де Херес и Чаро Круз в Консерваторията на Севиля. Едва на седем години, тя към този момент работи в трупата на Мануел Морао и Гитанос де Херес, и взе участие в представления на Бродуей. През 2001 година, единствено на 21 години тя към този момент получава влиятелната премия Антонио Гадес на журито на XVI Национален конкурс в Кордоба. През 2002 година стартира кариерата си на солистка с Андрес Марин на Биеналето в Севиля и незабавно печели Наградата за младежи.

Създава своя лична компания през 2003 година и слага първия си театър Draws in the air на фестивала в Херес. С този театър Руиз се показва на сцените на значими театри и фестивали като Queen Elizabeth Hall в Лондон, Theatre de la Ville в Париж, TNT в Толуза, Mont de Marsans Flamenco Art Festival, Madrid in dance, Alcázar Theatre в Мадрид, Фестивали на фламенкото в Хелзинки, Италия, Албакърки и други Премиерата на идващия й театър Women gestures е на танцовото биенале в Лион, в Maison de la Danse. Представен е и в Theatre de Suresnes в Париж, на фестивала Long live Spain в Москва, на фестивала на фламенкото в Ним, в Херес и други Още в тези първи продукции се вижда ясно естетиката на Мерседес - симбиоза сред обичайното фламенко и неговия нов прочит, който го обогатява с езика на актуалния танц.

След като обликът на Мерседес Руиз в интернационален мащаб е изцяло построен, тя прави международна премиера на следващия си четвърти театър My last secret (Моята последна тайна) на влиятелния танцов фестивал в Монпелие. Стъпва и на други значими подиуми като Люксембургския фламенко фестивал и Московския Crocus City Hall.

Мерседес Руиз изследва изразните благоприятни условия на камерните музикални формати, където връзката сред глас, китара и танц е по-интензивна. Така се ражда Dance of word (Танцът на словото), чиято премиера е на фестивала в Херес. По-късно е показан и на Фестивала на фламенко в Лондон, Kultur Park Traun в Австрия, Flamenco Viene del Sur в Гранада, фестивала Mont de Marsans, Nuits Flamemcas de Avignon, Фестивала на фламенко в Рим, Керетаро биенале в Мексико, Московска интернационална музикална къща, турнета в България, Сърбия, Румъния, Хърватска и други С този план тя гостува във Варна през 2014 година

През 2015 година Руиз задълбочава своите креативен търсения и от този жив и артистичен размисъл се ражда She (Тя), чиято международна премиера открива изданието на фестивала в Херес през същата година и й носи Наградата на публиката. Мерседес Руиз поема и предизвикването да бъде хореограф на Националния балет на Испания в спектакъла Zaguán и на операта Carmen в град Махон. Следват нови авторски спектакли, които са показани на Фламенко фестивалите в Лондон, Тулуза, Дюселдорф, Женева, Suma Flamenca de Madrid, Московска интернационална музикална къща, Алмада фестивал в Португалия, Central Theater в Севиля, спектакъл Le Pin Galant в Меринак, Франция, казино Биариц и други

През 2019 година Руиз има турне с китариста Сантяго Лара в Съединените щати, което минава с голям триумф измежду публиката и критиците в градовете Албакърки, Портланд, Сиатъл и Вашингтон.

Мерседес Руиз взе участие и като гост-артист във фламенко фестивала Gala Flamenca. Участва през лятото на 2019 година в Suma Flamenca в Мадрид и на Фламенко фестивалите в Лондон и Херес през 2020 година.

През януари 2022 година е премиерата на десетата продукция в нейната кариера - Second Skin (Втора кожа) в Кюсет, Франция, последвана от турне във Франция, Испания, Международния фестивал Førde в Норвегия и Фламенко фестивала в Щутгарт. Участва и като гост-артист на Фламенко фестивала в Съединени американски щати, закривайки техния Gala Flamenca с изключителни аплодисменти в центъра на Ню Йорк.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР