Върховният съд на САЩ в четвъртък отказа да разчисти пътя

...
Върховният съд на САЩ в четвъртък отказа да разчисти пътя
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ: Социалните мрежи не са отговорни за атентати

Върховният съд на Съединени американски щати в четвъртък отхвърли да разчисти пътя на жертвите на терористични атентати да могат да подведат под отговорност фирмите за обществени медии под отговорност за това, че не са попречили на уредниците да употребяват техните платформи, заяви " Ройтерс ".

С единомислещо решение съдиите анулираха решението на по-ниска инстанция, което възобнови делото против " Туитър " от американските родственици на Наврас Аласаф, йорданец, погубен на Нова година през 2017 година в нощен клуб в Истанбул по време на нахлуване, за което отговорност пое " Ислямска страна ".

Случаят беше един от двата, които Върховният съд реши в сегашния си мандат, целящи да държат интернет фирмите виновни за противоречиво наличие, оповестено от консуматори - въпрос, предизвикващ възходяща угриженост за обществеността и законодателите на Съединени американски щати.

Подобно дело беше заведено против YouTube, благосъстоятелност на " Google ", от фамилията на Ноеми Гонзалес, 23-годишна студентка от Калифорния, която беше смъртоносно простреляна при нахлуване на " Ислямска страна " в Париж през 2015 година

Атентатът в Истанбул на 1 януари 2017 година аргументи гибелта на Аласаф и на още 38 души. Неговите родственици упрекнаха " Туитър " в подкрепяне и подстрекаване към " Ислямска страна ", защото не е направлявал сметките и изявленията на групата в нарушаване на федералния Закон за битка с тероризма, който разрешава на американците да възвръщат вреди, свързани с " акт на интернационален тероризъм ".

 Над 1000 години затвор за атентаторите от Истанбул Над 1000 години затвор за атентаторите от Истанбул

Според " Туитър " разрешаването на правосъдни каузи като това би разрешило търсене на отговорност от интернет фирмите за даването на необятно налични услуги на милиарди консуматори, някои от тях членове на войнствени групи, даже когато платформите постоянно ползват политики против обвързвано с тероризма наличие.

Делото зависеше от това дали претенциите на фамилията в задоволителна степен потвърждават, че компанията умишлено е предоставила " основна помощ " за осъществяването на " акт на интернационален тероризъм ", което би разрешило на роднините да търсят обезщетение според закона за битка с тероризма.

След като арбитър отхвърли делото, основаният в Сан Франциско 9-и апелативен съд на Съединени американски щати през 2021 година позволи то да продължи, като заключи, че " Туитър " е отказал да предприеме " значими стъпки ", с цел да предотврати потреблението на платформата от " Ислямска страна ".

Администрацията на президента Джо Байдън поддържа " Туитър ", заявявайки, че Законът за битка с тероризма постанова отговорност за подкрепяне на терористичен акт, а не за " даване на обща помощ на непозната терористична организация ", без причинно-следствена връзка с въпросния акт.

" Ислямска страна " назова офанзивата в Истанбул възмездие за присъединяване на турската войска в Сирия. Основният обвинен, Абдулкадир Машарипов, жител на Узбекистан, по-късно беше хванат от полицията.

В документи, предоставени за делото, " Туитър " съобщи, че е прекратил повече от 1.7 милиона акаунта за нарушение на разпоредбите против " заплашване или поощряване на тероризъм ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР