Върховният съд на Русия обяви това, което нарича международно обществено

...
Върховният съд на Русия обяви това, което нарича международно обществено
Коментари Харесай

Русия обяви ЛГБТ движението за екстремистка организация

Върховният съд на Русия разгласи това, което назовава " интернационално публично придвижване на ЛГБТ ", за екстремистка организация и забрани активността му в цялата страна, заяви Би Би Си.

Решението е взето по предложение на Министерството на правораздаването, макар че такава организация не съществува като юридическо лице.

Изслушването се организира при закрити врата, само че репортерите бяха позволени, с цел да чуят решението на съда. Съдът заяви, че никой от " страната на ответника " не е участвал.

Конституцията на Русия беше изменена преди три години, с цел да стане ясно, че бракът значи съюз сред мъж и жена. Еднополовите съюзи не се признават в страната.

В навечерието на решението кореспондент на Би Би СИ питаСергей Трошин, общински народен представител в Санкт Петербург, който предходната година се разгласи за гей, какъв ще бъде резултатът от него.

" Смятам, че това ще значи, че всеки, който страната счита за ЛГБТ деятел, може да получи дълга присъда затвор за " присъединяване в екстремистка организация ", - споделя той.

" За уредника на такава група присъдата ще бъде още по-дълга. "

" Това е същинска принуда. В съветската ЛГБТ общественост царува суматоха. Хората незабавно емигрират. Действителната дума, която използваме, е евакуация. Налага се да се евакуираме от личната си страна. Това е извънредно. "

През последните години ЛГБТ общността в Русия е подложена на все по-голям напън от страна на управляващите. През 2013 година беше признат закон, който не разрешава " пропагандата [сред непълнолетни] на нетрадиционни полови връзки ".

Миналата година тези ограничавания бяха разширени до всички възрастови групи в Русия. Препратките към ЛГБТ хората бяха заличени от книги, филми, реклами и телевизионни излъчвания. По-рано този месец един съветски ефирен канал оцвети дъгата в южнокорейски поп клип, с цел да не бъде упрекнат в нарушение на закона за " гей агитация ".

В Думата, долната камара на съветския парламент, Виталий Милонов, прочут с хомофобските си настроения народен представител от ръководещата партия " Единна Русия ", съобщи, че възбраната за ЛГБТ групите " не се отнася до половите малцинства или персоналния живот на хората ".

" Става дума по-скоро за политическия дневен ред, прокламиран от това интернационално ЛГБТ придвижване ", казватой.

" Те имат свои лични задания, свои лични цели. Те работят като политическа мощ, политическа конструкция и задачите на тази конструкция опонират на съветската конституция ".

" Говоритеза политическа конструкция ", дава отговор репортерът на Би Би Си. " Но няма придвижване, наречено " Международно публично придвижване на ЛГБТ ". Как можете да възбраните нещо, което не съществува? "

" О, това е елементарно ", отговори господин Милонов. " Можем да забраним всякаква активност на интернационалните ЛГБТ организации тук, в Русия. Това е хубаво. Те не са ни нужни. "

" И с неспокойствие чакам идната стъпка: да забраним шестцветното знаме на дъгата. Това знаме не ни е нужно. То е знак на битката с обичайното семейство. Надявам се, че никой няма да може да демонстрира това знаме в Русия ".

Под управлението на Владимир Путин Кремъл възприе идеология, съсредоточена върху консервативното мислене и " обичайните фамилни полезности ". Властите показват ЛГБТ активизма като нещо изначално западно и враждебно на Русия. Натискът върху ЛГБТ общността се показва като средство за отбрана на моралната конструкция на Русия.

А дали е и евентуален победител в гласуването?

" Мисля, че правосъдното съвещание е обвързвано с президентските избори през март идната година ", счита Сергей Трошин. " Властитесъздават неестествен зложелател. "

" Те споделят: " Ние се борим със Запада ". Битката с ЛГБТ хората се вписва в тази антизападна изразителност. Борбата както със Запада, по този начин и с ЛГБТ общността е известна измежду консервативната, антизападна част от обществото. Така че тази тематика ще бъде изтласкана в навечерието на изборите. "

" Опитват се да отвлекат вниманието от по-важни проблеми, за които съветските управляващи не желаят хората да мислят ", споделя Максим Голдман. Той работи за съветска организация, която предлага поддръжка на транссексуални и небинарни хора.

" Веднага откакто научихме за чуването във Върховния съд, хората, които управляват нашата организация, схванаха, че ще би трябвало незабавно да напуснем страната. Това стана незабавно. "

Репортерът на Би Би СИ беседва сМаксим, който се дефинира като небинарен, в последния му ден в Русия. Беше опаковал дребен куфар и се готвеше да тръгне към летището.

" Чувствам се изцяло отритнат от личната си страна ", споделя той. " Предполага се, че тук има народна власт. Хората, които сме сложили на власт, би трябвало да се грижат за нас.

" Но се случва тъкмо противоположното. Те ни санкционират. Избърсват си краката с нас. Налага се да напусна. "

Засега общинският заместител Сергей Трошин остава. Но той не си прави илюзии.

" В предишното съм приказвал доста за правата на ЛГБТ ", казваСергей. " Възможно е това да е задоволително, с цел да стартира наказателно дело против мен. Надявам се да не е по този начин, само че е допустимо. А това е ужасяващо. "

" Руското общество е пропито от боязън. С всяка своя дума преминаваш през минно поле. Кажи едно нещо и то може да те вкара в пандиза за пет години; кажи нещо друго и ще получиш 10 или 15 години зад решетките. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР