Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за екстремистко“, съобщиха

...
Върховният съд на Русия обяви ЛГБТ движението за екстремистко“, съобщиха
Коментари Харесай

Нови нива на насилие. Русия обяви ЛГБТ движението за екстремистко и го забрани

Върховният съд на Русия разгласи ЛГБТ придвижването за „ екстремистко “, оповестиха международните организации в четвъртък. С това Москва забрани активността на организациите и деятелите за правата на хомосексуалните, бисексуалните и транс хората.

Новината идва две седмици откакто съветското правосъдно министерство изиска от съда да дефинира „ интернационалното обществено ЛГБТ придвижване “ за екстремистка конструкция. Правозащитни организации в Русия нарекоха настояването незаконно и настояха да бъде отхвърлено, само че това не се случи.

Делото е засекретено и липсва обществена информация по какъв начин се е стигнало до решението, което Върховният съд взе при закрити врата в четвъртък.

Министерството на правораздаването споделя единствено, че управляващите са открили „ признаци и прояви на екстремистки темперамент “ в придвижването на ЛГБТ общността, в това число „ подстрекателство към обществена и религиозна свада “.

В отговор правозащитници показват, че искът е подаден против придвижване, което не е юридически индивид. Според тях „ не е допустимо да се назова група хора „ обществено придвижване “ единствено тъй като принадлежат към някаква обществена група или тъй като са обединени от някакви персонални характерности “.

Активистите чакат, че необятната и неразбираема формулировка в решението на съда ще разреши управляващите в Русия да преследват всички хора и групи, за които считат, че са част от ЛГБТ общността.

Амнести Интернешънъл разкритикува решението и съобщи, че то ще има „ пагубни последствия “. Според правозащитната организация новото ограничаване ще докара до гонене на ЛГБТ деятели и ще узакони „ напълно нови равнища на принуждение против ЛГБТ лица в цяла Русия “.

Руски деятели споделиха пред съветската секция на Свободна Европа, че чакат страхът и несигурността на ЛГБТ хората да набъбнат и те да стартират по-често да напущат страната.

Това е следващото решение на Русия срещу правата на ЛГБТ хората. През 2022 година Държавната дума разшири обсега на закон от 2013 година , който измежду деца. Този закон към този момент обгръща всички възрасти и стопира шерването на всякаква информация по ЛГБТ тематики.

През юли тази година съветският парламент забрани и, от каквито имат потребност транс хората.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР