Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика
Коментари Харесай

ЕС призова Израел да зачита правото на мирен протест

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини прикани през днешния ден всички към най-голяма въздържаност на фона на събитията в Газа, довели до десетки убити и стотици ранени палестинци.

Израел би трябвало да зачита правото на кротичък митинг и правилото за съразмерна приложимост на мощ, се добавя в нейното изказване. Хамас и водачите на митингите в Газа би трябвало да създадат нужното, с цел да няма принуждение и събитията да не бъдат употребявани с други цели, прибавя Могерини.

Всяка от двете страни в този конфликт има оправдани претенции и упования, и те следва да бъдат взаимно приети. Ерусалим е свято място за евреи, мюсюлмани и християни. Това се отнася и за връзката на палестинците с този град, отбелязва висшият представител.

Всяко по-нататъшно утежняване на така и така към този момент задоволително напрегнатата и комплицирана конюнктура би довело до нови невъобразими премеждия за двата народа и би лимитирало опциите за постигането на мир и сигурност. Нужни са мъдрост и храброст за връщане към договарянията за постигането на политическо решение, значимо еднообразно за израелците, палестинците и района. Единствено решение с две страни би разрешило на двете страни да реализират стремежите си, би прекратило спора и би донесло обективен и дълготраен мир, който израелците и палестинците заслужават, прибавя Могерини.

Тя отбелязва, че Европейски Съюз остава подготвен да продължи да работи и с двете страни, както и с интернационалната общественост, за възобновяването на договарянията за установяването на две страни с границите, избрани на 4 юни 1967 година и с обща столица Ерусалим. Европейски Съюз ще продължи да ползва резолюция 478 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в това число във връзка с мястото, където се намира неговото посланичество, до намирането на решение за Ерусалим, декларира Могерини.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР