Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей ще води основните

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей ще води основните
Коментари Харесай

Хаменей ще води лично за първи път петъчни молитви от 2012 г.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей ще води главните седмични мюсюлмански молебствия в Техеран тази седмица, заяви в сряда държавната осведомителна организация ИРНА, представена от Агенция Франс Прес.

Хаменей публично е имамът на Техеран, само че нормално делегира молитвите в петък на други.

Последният път, когато той водел петъчните молебствия в джамията Мосала в Техеран, е през февруари 2012 година, на 33-та годишнина от ислямската гражданска война и в миг на рецесия по нуклеарната тематика на Иран.

С повече от три десетилетия ръководство на Ислямска република Иран, аятолах Али Хаменей се бори за консолидиране на властта вкъщи и разширение на въздействието в района, написа " Файненшъл Таймс ".

Но 80-годишният водач е изправен пред най-тежкото си предизвикателство, до момента в който се стреми да сплоти разрушеното доверие и да успокои хората, ядосани от хипотетичното прикриване на повода за самолетна злополука предходната седмица.

През последните дни общественият печал след убийството Касем Солеймани от Съединени американски щати се трансформира в гняв, откакто стана ясно, че Иран неправилно е свалил украински пътнически аероплан, убивайки 176 души.

" Връзката сред нацията и страната в никакъв случай не е била толкоз раздвоена, както през днешния ден, до момента в който даже в политическата система политиците се упрекват взаимно в укриване и двуличие ", разяснява анализатор на реформаторите.

Сега има " обвинявания, че страната систематично лъже и по този метод Хаменей се трансформира в главната цел на публичния яд (като върховен лидер), а държавното управление на Рохани се преглежда като прекомерно недъгаво, с цел да реализира някакви промени ".

При теократичното ръководство на Иран висшият водач се преглежда като безгрешен и се употребява с " безспорната " власт по всички каузи на страната, в това число военните. След гибелта на Солеймани той упълномощи Ислямския революционен гвардейски корпус да стартира ракетни офанзиви против американските сили в Ирак. Никой американски боец не бе погубен и Иран изпрати известие до Съединени американски щати, че това би било единственото директно военно възмездие.

Върховният водач завоюва вкъщи за тактиката, с която отмъщава за гибелта на Солеймани, само че заобикаля война със Съединени американски щати. " Кой районен водач или който и да е водач в света в миналото би се осмелил да провокира Съединени американски щати по метода, по който направи Хаменей? Никой. "

Духовен възпитаник на аятолах Рухола Хомейни, създател на ислямската република, Хаменей прекарва години в пандиза преди революцията през 1979 година Оттогава той заема няколко длъжности в държавното управление и е изпълняващ длъжността началник на Революционната армия, преди да стане президент и по-късно висш лидер след гибелта на Хомейни.

" Катастрофата бе като огромно земетресение, което... сподели цялата неефективност на системата, корупцията и неналичието на съгласуваност сред военния и обществения бранш ", сподели анализаторът.

Тази седмица към една трета от заседаващите членове на Народното събрание получиха забраня да вземат участие в парламентарни избори идващия месец. Дори и Хаменей да разреши присъединяване на претендентите реформисти - както е правил в предишното, с цел да помогне за увеличение на изборната интензивност - доста хора стигнаха до извода, че изборите към този момент не трансформират живота им.

" Масовото дисквалифициране на претендентите реформатори демонстрира... идващият парламент би трябвало да бъде следен от " религиозната и революционна юноша ", облагодетелствана от висшия водач ", съобщи Мостафа Тадзаде, политик-реформатор. " Той желае страната да не се отклонява от задачите, които е сложил за идващите 40 години. "

През своето тридесетилетно ръководство, Хаменей носи " кефие " - палестинско черно-бяло шалче - под робата си, в алегоричен жест на поддръжка на групите за " опозиция " в Близкия изток.

" Това кефие демонстрира ясно в каква посока върви външната му политика. Ислямската република нито ще се срине, нито ще се реформира - най-малко до момента в който Хаменей е жив ", разяснява анализаторът пред " Файненшъл Таймс ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР