Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че
Коментари Харесай

ООН призова Испания да разследва насилието в Каталуния


Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи, че е угрижен от насилието на полицията по време на референдума за самостоятелност на самостоятелния испански район Каталуния и прикани Мадрид да проверява допустимо нарушение на закона.

„ Много съм угрижен от насилието в Каталуния в неделя. Призовавам испанските управляващи да подсигуряват изчерпателно, без значение и независимо следствие на всички прояви на принуждение “, сподели Зеид Раад ал Хюсеин. „ Отговорът на полицията постоянно би трябвало да е симетричен и нужен “, добави той.

По думите на испанския министър председател Мариано Рахой силите за сигурност в страната са „ изпълнили дълга си “ и върховенството на закона е било преди всичко.

В същото време президентът на Каталуния Карлес Пучдемон съобщи, че полицията е употребила „ безразборна мощ “ против хората, които са показали „ спокойно “. По думите на локалните управляващи общо 844 души са потърсили здравна помощ измежду безредиците в района.
Зеид също по този начин прикани Мадрид да утвърди без отсрочване настояването за посещаване в Испания на специалиста на Организация на обединените нации Аналиса Чиампи. Тя насочи своето искане още предходната седмица, преди референдума, само че централните испански управляващи към момента не са дали отговор на молбата.

Стана ясно, че държавното управление на Каталуния ще сътвори специфична комисия за следствие на случаите на принуждение и нарушение на човешките права по време на неделния референдум за самостоятелност, заяви Пучдемон на конференция в Барселона след изключително съвещание на самостоятелното държавно управление.

„ Правителството реши да се сътвори специфична комисия за следствие на случаите на закононарушения против човечеството в Каталуния”, сподели Пучдемон.
Междувременно каталунското електронно издание directe!cat заяви, че през вчерашния ден Пучдемон е трябвало неусетно да смени два автомобила, с цел да се измъкне от преследването на испанската полиция и да успее да гласоподава на плебисцита за самостоятелност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР