Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк
Коментари Харесай

ООН: Строгият граничен контрол в САЩ нарушава човешките права

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи, че правото да се търси леговище е фундаментално, без значение от произхода, имиграционния статут или метода, по който е дошъл на интернационалната граница.

 
Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи проект за разширение на противоречивото предписание, наречено " дял 42 ", което ще направи допустимо незабавното връщане на повече хора, които се появяват на границата без позволение. Планът разрешава бързото експулсиране в Мексико на към 30 000 венецуелци, хаитяни, кубинци и никарагуанци всеки месец.

 

Фолкер Тюрк предизвести, че тези ограничения наподобява са в несъгласие със възбраната за групово експулсиране и правилото на възбрана за връщане. Международният принцип за възбрана на връщането подсигурява, че никой не би трябвало да бъде превозен в страна, в която ще бъде подложен на изтезания, грубо, нечовешко или унизително отношение, или ще изтърпи нецелесъобразно наказване.

 

Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида посочи, че още преди разширението " дял 42 "  вече е бил употребен от имиграционните чиновници на Съединени американски щати към 2.5 милиона пъти на южната граница за експулсиране на хора в Мексико или в родната им страна без самостоятелна оценка на всички техни потребности от протекция “. Белият дом съобщи, че се надява по-строгите ограничения да спрат рекордния брой мигранти и лица, търсещи леговище, които идват след епични, постоянно рискови пътувания, проведени от трафиканти на хора.

 

За да се опита да успокои критиците от левицата, Байдън съобщи, че всеки месец в Съединените щати ще бъдат допускани до 30 000 отговарящи на изискванията мигранти от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела. Те би трябвало да подадат молба в родните си страни, да имат спонсор от Съединени американски щати и да преминат през инспекция на предишното.

 

Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи, че приветства " ограниченията за основаване и разширение на безвредни и постоянни пътища ". Но той добави, че " тези начинания не би трябвало да бъдат за сметка на главните права на индивида, в това число правото да се търси леговище и правото на самостоятелна оценка на потребностите от протекция. “

 

Тюрк също по този начин изрази угриженост, че тези, които най-вече се нуждаят от леговище, и тези, които са в уязвимо състояние, е малко евентуално да отговорят на ограничаващите условия за леговище, в това число да имат финансов спонсор в Съединените щати. Той повтори апела си за ценене и отбрана на правата на бежанците и мигрантите по интернационалните граници. Тюрк уточни, че се приказва доста за миграционни рецесии, само че в реалност постоянно точно мигриращите са тези, които са в същинска рецесия. Според него: Тюрк. " Вместо да ги очерняме и да ги лишаваме от от дълго време приети права, би трябвало да се стремим да управляваме миграцията хуманно и безвредно при цялостно ценене на човешките права на всеки човек ", сподели той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР