Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийския апелативен съд

...
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Софийския апелативен съд
Коментари Харесай

Окончателно оправдаха обвиняемите за взрива с 15 жертви в завод Миджур

Върховният касационен съд (ВКС) удостовери решението на Софийския апелативен съд (САС) от началото на 2021 година по делото за детонацията в завода за муниции " Миджур, предизвикала гибелта на 15 души през 2014 година.

Така дефинитивно са оправдани всички подсъдими за гърмежа при утилизация на противопехотни мини в завода, благосъстоятелност на " Видекс " АД, предизвикал гибелта на 15 души.

Решението на Върховен касационен съд идва след обжалване на оправдателната присъда, издадена от Окръжен съд-Видин и доказана от Софийския апелативен съд.

Върховен касационен съд не приема доводите при обжалването на оправдателните присъди за позволени основни нарушавания на процесуалните правила, повлияли на правата на прокурора, с отхвърли за уважаване на негови доказателствени претенции за назначение на две спомагателни експертизи, както и безпричинно игнориране на заключението на седморна взриво-техническа експертиза. В претекстовете се споделя: " Не всяко отклонение на искане за събиране на доказателства от страна в процеса априори води до ограничение на нейните права, а единствено това, което препятства установяването на съставомерни обстоятелства от предмета на доказване. В съответната обстановка въззивният съд стимулирано и основателно е отказал да почете претенцията на участващия в правосъдното съвещание прокурор, излагайки ясни причини, с които този състав се солидаризира ", оповестиха от Върховен касационен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР