Върховният касационен съд (ВКС) осъди на по три години -

...
Върховният касационен съд (ВКС) осъди на по три години -
Коментари Харесай

Върховният съд прати в затвора за три години двама души за убийство след побой в Камен бряг

Върховният касационен съд (ВКС) осъди на по три години - Васил Гергински и Ивайло Първанов, упрекнати за ликвидиране след побой в Камен бряг. Жертвата е 31 годишният художник Цветомир Христов, а казусът е от лятото на 2011 година.

До окончателното решение на съда се стигна откакто два пъти висшата инстанция връщаха делото на Апелативния съд във Варна, тъй като не бяха съгласни с условните присъди на подсъдимите.

Върховният съд дефинира на двамата подсъдими първичен общ режим на изтърпяване на наложените им санкции " отнемане от независимост " ; усилва размерите на компенсациите за неимуществени вреди, дължими от подсъдимите поотделно на Мария Александрова (майка на загиналия) – на по 65 000 лв., дружно със законната рента от 08 септември 2011 година до окончателното им изплащане; подсъдимите да заплатят по 2 600 лв. държавна такса върху почетените цивилен искове.

Инцидентът е от 29 август 2011 година, когато след сдърпване, се стига до побой. Загиналият е бил ритан от двамата подсъдими, които са му нанасяли и мощни удари в слепоочието и тила.

Първоначално Окръжният съд в Добрия и Апелативния съд във Варна одобряват, че убитият е предизвикал нападението и осъждат Гергински и Първанов на по три години затвор условно. Те одобряват, че е налице съпричиняване.

Преди две години делото за пръв път стигна до Върховен касационен съд. Тогава ръководителят на съда Лозан Панов беше ръководител и на състава, който върна случая с претекст, че погрешно съдилищата са интерпретирали държанието на Христов като съпричиняване, вместо като провокативно, защото е инициирал случая.

Тогава Върховен касационен съд записа в решението си, че условните присъди са несправедливи, тъй като против жертвата е проявена голословна свирепост, а и сходни случаи с лишаване на живот поради дребни произшествия зачестяват, напомня news.lex.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР