Върховният касационен съд потвърди 4-годишната присъда на британеца Мейсън Кристофър,

...
Върховният касационен съд потвърди 4-годишната присъда на британеца Мейсън Кристофър,
Коментари Харесай

Окончателно: Мейсън Кристофър ще лежи 4 г. за убийството на абитуриента Емил Ботев!

Върховният касационен съд удостовери 4-годишната присъда на британеца Мейсън Кристофър, който умъртви 18-годишния зрелостник Емил Ботев в София. Днес - тъкмо четири години след кървавото ликвидиране, висшите магистрати постановиха окончателното наказване за чужденеца.

Абитуриентът бе наръган смъртоносно от Кристофър малко след 23 ч. на 10 юни 2014 година на бул. "Самоковско шосе " в столичния кв. "Горубляне ". Убийството стана след кавга сред две компании. Англичанинът е наръгал младежа три пъти с нож в сърцето и корема. Мейсън Кристофър е със статут на непрекъснато пребиваващ у нас. Има присъда за футболно безчинство в Англия.

По време на 4-годишното гледане на делото Мейсън Кристофър непроменяемо твърдеше, че е работил при неизбежна защита.

Софийският градски съд му повярва и изненадващо за всички промени обвиняването от съзнателно ликвидиране в ликвидиране при неизбежна самозащита, като осъди англичанина на 4 години затвор. След това присъдата бе потвърждавана от останалите правосъдни инстанции. На родителите на Емил - Силвия и Данаил Ботеви беше присъдено обезщетение от по 100 000 лв..

По отношение на посочените в жалбите основни процесуални нарушавания тричленният състав на Върховния касационен съд приема, че доказателствената активност на въззивния състав е изцяло съобразена с дадените от предходните сформира на Върховен касационен съд инструкции. Съдът е показал нужната процесуална интензивност по отношение на осъществяване на разпити на основни за делото очевидци, на движимости лица, изготвили съдебно-психиатричната и психична експертиза; приел е и тройно съдебно-медицинско експертно умозаключение по отношение на броя, типа и характера на телесните увреждания на потърпевшия, механизма на причиняването им, взаимното състояние на телата на причинителя и пострадалия, както и опцията последният да прави дейни придвижвания след нанасяне на обособените пострадвания.

Въззивният съд е формирал закономерен извод по отношение на фактологията, установяваща авторството на осъщественото действие, и е изложил съответни претекстове.

По отношение на недоволството за нарушаване на материалния закон правосъдният състав на Върховен касационен съд припомня, че по отношение на приложението на института на неизбежната защита е налице константна правосъдна процедура, която въззивният съд е съобразил напълно.

В претекстовете на оспорваното решение се съдържа обширно ревю по отношение на подхванатото във връзка с подсъдимия нахлуване, противоправната природа на същото, нуждата и законосъобразността на осъществените от него дейности по самозащита в параленост с интензитета и характера на нападението.

Върховните съдии одобряват изцяло изложената от апелативните си сътрудници обосновка по отношение на приложението на закона. В претекстовете им написа, че държанието на подсъдимия при нанасяне на телесните повреди в уязвими елементи на тялото е било съзнателно, както твърди частното обвиняване, само че това не води до оборване приложението на член 119 от Наказателен кодекс (убийство при превишаване на рамките на неизбежната отбрана).

Тази наредба разрешава съществуване на предумисъл на дейностите при реализиране на дейна отбрана против директно противоправно нахлуване, в съответния случай против личността на дееца.

По отношение на недоволството за очевидна неправда на наложеното наказване правосъдният състав на Върховен касационен съд приема, че доводът за наложеното наказване, развъртян в жалбите на частните обвинители, е с оглед оборване на квалификацията на действието на фона на предявено само искане за наказание на Мейсън Кристофър за осъществено от него ликвидиране.

В подобен проект са разсъжденията по жалбите по отношение на неприятната личностна характерност на дееца и носения от него нож, който не можело да се одобри за прилагане единствено при нужда, написа Дир.бг.

В правосъдното решение написа, че липсва независимо посочено касационно съображение за очевидна неправда на наложеното наказване, което да бъде премисляно с оглед признатата подготовка за ликвидиране при неизбежна защита.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно, като са подхванати дейности за осъществяване на наложеното на Мейсън Кристофър наказване.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР