Върховният касационен съд отказа да промени тълкуването си по приложението

...
Върховният касационен съд отказа да промени тълкуването си по приложението
Коментари Харесай

Съдът отказа на Цацаров да има две наказания за едно и също действие

Върховният касационен съд отхвърли да промени тълкуването си по приложението на правилото " ne bis in idem ", което не разрешава двойното наказване за едно и също действие. Искането за това бе на основния прокурор Сотир Цацаров.

Става дума за осъществени противозаконни дейности, които от една страна могат да бъдат глобени по административнонаказателен ред, само че от друга съставляват закононарушение. Пример за това е Законът за придвижване по пътищата, който споделя, че който кара откакто е лишен от право за това, предстои на несъмнено наказване. Ако до една година по-късно лидерът бъде " хванат " от КАТ със същото нарушаване, ще предстои на по-голямо наказване.

В същото време в Наказателния кодекс има незаконен състав, който буквално повтаря Закона за придвижване по пътищата. Наказателната наредба дефинира като закононарушение шофирането, откакто лидерът е лишен от брошура по административен ред в последната година.

Според висшите съдии няма съображение за смяна на към този момент признато от тях тълкувателно решение.

Искането на Цацаров пристигна поради опцията да се приключва несъмнено следствие, когато разследваният е бил първо глобен с административно наказване за същото нещо. Това съгласно основния прокурор водело до опция за изключване на наказателната отговорност и превес на наложените административни наказания поради доста късите периоди на привършване на административнонаказателните производства, с влезнал в действие акт.

" Така са били прекъснати формирани и неприключени производства за закононарушения контрабанда, държане на акцизни артикули без бандерол в огромни размери, нелегално прекосяване на границата, безчинство, причиняване на гибел при професионална несъобразителност, пътнотранспортни катастрофи и други ", се споделяше в настояването на основния прокурор. В него се посочваше и процедура на Европейския съд с решение от 2016 година, което предпоставя различен метод във връзка с " двойните производства ". Повече вижте тук.

Върховните съдии обаче са решили, че не би трябвало да трансформират тълкувателната си процедура, съгласно която човек не може бъде наказван два пъти за едно и също нещо. Те също се базират на Европейската спогодба за правата на индивида, която приравнява глобата от административнонаказателното с тази от наказателното произвеждане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР