Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу

...
Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалба срещу
Коментари Харесай

ВАС ще се произнесе по жалба срещу отмяната на машинния вот най-рано в понеделник

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по тъжба против решение на ЦИК най-рано в понеделник, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на информация от съда.

 

Ако жалбата против решението на ЦИК, обвързвана с анулацията на машинното гласоподаване, бъде окомплектована и импортирана през днешния ден в съда, администрирането ѝ може да се случи най-рано в понеделник – денят след изборите, осведомиха още от Върховен административен съд.

 

От институцията допълниха, че няма дежурни сформира през почивните дни.

 

Внесена е тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина, заяви националният представител от ПП-ДБ Никола Минчев. Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед значимостта на случая оптимално скорошното изговаряне е в публичен интерес, счита Минчев.

 

На заседание снощи ЦИК реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Преди това денем на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване. 

 

Общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи да не бързат с връщането на машините за гласоподаване в София и да изчакат развиването на проблема в днешния ден, сподели Минчев и добави, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си. Докладът на ДАНС е в Народното събрание, само че не е с гриф секретно, съобщи депутатът и прикани да бъде публикуван. Докладът на ДАНС е до ръководителя на Народното събрание и той може да вземе това решение.

 

По думите му след последните промени в Изборния кодекс машинното гласоподаване на процедура е още веднъж хартиено, тъй като машината единствено отпечатва бюлетината.

 

Никола Минчев не се ангажира да каже дали може да се стигне до касирането на изборите, в случай че Върховен административен съд разгласи решението на ЦИК за незаконосъобразно. Според националният представител Васил Пандов може да има съображение.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР