Върховният административен съд /ВАС/ потвърди решението, с което е установила

...
Върховният административен съд /ВАС/ потвърди решението, с което е установила
Коментари Харесай

ВАС потвърди окончателно: Кметицата на „Красно село“ е в конфликт на интереси

Върховният административен съд /ВАС/ удостовери решението , с което е открила спор на ползи във връзка с кметицата на столичния регион „ Красно село “ Росина Станиславова . Тя беше определена за поста през 2019 година с поддръжката на „ Демократична България “, само че при започване на 2021 година те отдръпнаха доверието си от нея.

Припомняме, че за първи път името на Станиславова беше обвързвано с. На 9 юни КПКОНПИ установи, че тя се е самоопределила за началник на план „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 “ по Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година, самоопределила е и размера на възнаграждението си и е избрала екипа за работа по плана. За тези й дейности й беше наложена санкция в размер на 15 000 лв. и лишаване в интерес на страната на получената материална полза в размер на 9981,46 лв..

На 23 август същата година за повторно Антикорупционната комисия заяви за спор на ползи по отношение на кметицата. Причината – като началник на горепосочения план, финансиран с европейски средства,. Наложена й е санкция в размер на 5000 лв..

Третият спор на ползи е открит през юни 2022 г . Тогава от пресцентъра на КПКОНПИ оповестиха, че в качеството си на кмет тя е сключила цивилен контракти с двама юристи , в това число и за присъединяване им в непрекъснати комисии в Общината, за което им е било изплащано заплащане от общинския бюджет . Същевременно тя ги е заела да я съветват и съставляват пред административни органи и съдилища и в персонално качество .

Днес стана ясно, че Върховен административен съд удостоверява решението на Административния съд в София-град . Освен наложените санкции досега, Станиславова ще би трябвало да заплати на КПКОНПИ и юрисконсултско заплащане за касационното произвеждане в размер 100 лв. . Цялото решение, което е дефинитивно, можете да прочетете. Също по този начин то дава съображение тя да бъде освободена като кмет на „ Красно село “, защото съгласно член 42, алинея 1, т. 11 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация :

„ Пълномощията на кметовете се приключват предварително: при влизане в действие на акт, с който е открит спор на ползи по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество

В тридневен период от приемане на справката и документите, удостоверяващи събитията по алинея 1, т. 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12 и 13, общинската изборна комисия афишира преустановяване на пълномощията на кмета.

Когато след преустановяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се създават. В тези случаи общинският съвет избира кмет на общината, кмет на региона или кмет на кметството, като за кмет на общината се избира заместник-кмет или общински консултант.

Когато пълномощията на кмет са прекъснати предварително, общинският съвет избира краткотрайно изпълняващ длъжността кмет за период до полагане на клетва от новоизбрания кмет. За краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на региона се избира един от заместник-кметовете на общината, надлежно на региона. Когато няма назначен заместник-кмет, краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на общината или кмет на региона се избира по предложение на общински консултант. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР