Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Бургаския административен съд,

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Бургаския административен съд,
Коментари Харесай

ВАС окончателно спря премахването на сградата от плажа в Росенец

Върховният административен съд (ВАС) удостовери решението на Бургаския административен съд, което стопира осъществяването на заповед, която трябваше да разгласи линията на плаж " Росенец " като крайбрежна плажна линия с трайно предопределение на територията като " предпазена ".
Това е същият плаж, на който гардовете на НСО  във водата и обясняваха, че пазят частния плаж на сараите.
В края на август предходната година община Бургас издаде заповед за унищожаване на паянтовата двуетажна сграда от плажа, която бе сметната за противозаконна. Според общината заповедта би трябвало да бъде изпълнена от строителния надзор (ДНСК).
от арх. Калин Тихолов в качеството му на представител на компанията " Стейтлайн ". Първоинстанционният съд обаче приключва делото по жалбата на Тихолов. Причината е обикновена – арх. Тихолов не е показал нотариален акт за благосъстоятелност върху постройката на плажа.
Ако мястото беше записано като " крайбрежна плажна линия ", това щеше го трансформира в предпазена територия и достъпът на жителите би трябвало в допълнение да бъде обезпечен.
 Росенец си остава емблема на статуквото - по този начин не може Росенец си остава емблема на статуквото - по този начин не може
Напоследък политици, управници, че и политолози, се пробват да неглижират казуса с морските сараи на Доган. Това тече още от първите...
„ Изложените доводи в частната тъжба касаят възможни неудобства за оспорващото сдружение при стопанисване на постройките, които не съставляват „ обилни или мъчно поправими вреди “ и не попадат в приложното поле на горецитираната наредба “, обаче е мнението на висшите съдии.
Според тях това липсват доводи и доказателства за размера на възможните вреди, с оглед преценката за тяхната " значимост ".
" Следва да се има поради и характера на оспорената заповед, с която не се засягат директно права и законни ползи на оспорващото сдружение,тъй като изменението на кадастралната карта и кадастрални указател е с констативно, а не с конститутивно деяние. Поради тези условия се постанова изводът за неоснователност на частната тъжба ", пишат съдиите.
Определението на Върховен административен съд е окончатено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР