Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че с която принудително се

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че с която принудително се
Коментари Харесай

Съдът окончателно: "Труд" правилно е бил изгонен от музея на социалистическо изкуство

Върховният административен съд (ВАС) удостовери, че с която наложително се изземват пространствата, в които до декември 2021 година се обитаваше редакцията на в. " Труд ", е била вярна и законосъобразна. С на тричленен състав, което е и дефинитивно, се удостоверява първоинстанционното решение на Административния съд София град, което също остави в действие заповедта на регионалната администрация.

 Редакцията на в. Редакцията на в. " Труд " беше запечатана, Блъсков разгласи гражданско непокорство (обновена)

В края на 2021 година, които бяха отдадени чартърен на компанията " Южен кръст ", чийто шеф е синът на Петьо Блъсков и в които се намираше редакцията на " Труд ", бяха запечатани, а работещите - принудени да изоставен. Основанието - неплащане на наем и консумативи, както и преотдаването на пространствата. Първоначално от медията отхвърлиха да изоставен, само че това стана седмица след осъществяването на заповедта. Впоследствие стана известно, че компанията " Южен кръст " дължи над 200 хиляди лв. отговорности.

Главният редактор Петьо Блъсков разгласи акцията за политическа принуда, а от ГЕРБ проведоха митинг пред Министерството на културата и отправяха заявления от парламентарната естрада.

Върховният административен съд (ВАС) в състав Румяна Борисова (председател) и членове Любомира Мотова и Светослав Славов, който преглежда делото по тъжба на " Южен Кръст " приема, че първоинстанционното решение е развил обосновани правни заключения за кумулативното съществуване на материалноправните предпоставки, планувани за издаване на заповед за изземване на парцела - обществена държавна благосъстоятелност. " Изводите на съда за правомерност на оспорената заповед са направени въз основа на доказателствата по делото. Спрямо откритите и съответстващи обстоятелства съдът вярно е приложил материалния закон, като изводът му за липса на отменително съображение във връзка с обжалваната заповед е закономерен. Не се установяват основни нарушавания на съдопроизводствените правила или недоказаност на обжалваното правосъдно решение ", одобряват висшите съдии.

Съдът цитира член 80, алинея 1 от Закона за държавната благосъстоятелност, съгласно който парцел - държавна благосъстоятелност, който се владее или държи без съображение, който се употребява не по предопределение или потребността от който е отпаднала, се изземва въз основа на заповед на регионалния шеф.

" В случая е безпорно открито, че парцелите предмет на изземване със противоречивата заповед съставляват обществена държавна благосъстоятелност и като такива подлежат на отбрана точно по описания ред, посредством издаване на акт от регионалния шеф. Възражението на касатора, че в тази ситуация връзките сред " Южен кръст 2001 " ЕООД и министерство на културата (в чието ръководство е възложен процесният неподвижен имот) не подлежат на контролиране с акт като процесния, е безпричинно и некореспондиращо с настоящата уредба на посочените публични връзки ", оказва се от решението.

 Помещенията, заемани от в. Помещенията, заемани от в. " Труд " в Музея на социалистическото изкуство, към момента са празни
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР