Върховният административен съд (ВАС) отпуши второ искане за предсрочното прекратяване

...
Върховният административен съд (ВАС) отпуши второ искане за предсрочното прекратяване
Коментари Харесай

ВАС отпуши предложението на Янаки Стоилов за отстраняването на Иван Гешев

Върховният административен съд (ВАС) " отпуши " второ искане за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, заяви " Сега ".

Става дума за предлагането от лятото на 2021 година, направено от тогавашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов.

Макар да бе първо по време - преди настояването на сегашния министър Надежда Йорданова, това на Стоилов се забави поради правосъдни процедури.

Стоилов заведе дело във Върховен административен съд против за предварителното освобождение на основния прокурор.

Тъй като държавното управление изиска Конституционният съд да пояснява може ли министърът да инициира уволнението на основния прокурор, делото във Върховен административен съд беше спряно предишния октомври в очакване на произнасянето на Конституционен съд.

То стана факт на 9 февруари, а на 15 бе обнародвано в " Държавен вестник ".

, че няма спънка министърът да предлага освобождение на обвинител номер 1.

След това изговаряне на Конституционен съд Върховен административен съд възобнови делото, заведено от някогашния длъжностен Министър на правораздаването.

Тримата висши съдии - Тодор Тодоров (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян постановиха, че Висшият правосъден съвет дължат изговаряне всъщност.

Оказа се обаче, че гражданското съдружие " Боец ", което гневно подлага на критика Гешев, обезпечава закъснение на връщането на топката за уволнението му в полето на Висш съдебен съвет.

БОЕЦ, също като Стоилов, апелира отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа предлагането на министъра.

За тях обаче тричленният състав на Върховен административен съд одобри, че нямат юридически интерес и остави жалбата им без разглеждане.

БОЕЦ отнесоха въпроса до петчленка на съда, само че и петимата магистрати през вчерашния ден постановиха същото - гражданското съдружие няма юридически интерес и жалбата им не следва да се гледа.

Така най-накрая настояването на Стоилов за уволнението на Гешев може да се върне във Висшия правосъден съвет.

След това кадровиците ще преценяват дали до е възможно, т.е. дали Стоилов твърди, че Гешев е направил нарушавания в качеството си на основен прокурор.

На подобен стадий към този момент е настояването на сегашния правосъден министър Надежда Йорданова.

Част от него ще бъде прегледана всъщност идния вторник.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР