Върховният административен съд (ВАС) е оставил без разглеждане жалбата на

...
Върховният административен съд (ВАС) е оставил без разглеждане жалбата на
Коментари Харесай

Съдът не разгледа искане на природозащитници да спре строежът на участък от "Струма"

Върховният административен съд (ВАС) е оставил без разглеждане жалбата на природозащитната организация " Сдружение за дива природа Балкани " срещу издаденото от служебния министър на районното развиване Иван Шишков позволение за градеж на пътен възел " Кресна " в края на автомагистрала " Струма " в посока Кулата - София.

Върховен административен съд оставя жалбата без разглеждане, защото приема, че " Сдружение за дива природа Балкани " не било заинтригувано лице по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

 Новата коалиция изобличи три неистини на Шишков за дострояването на Новата коалиция изобличи три неистини на Шишков за дострояването на " Струма "

Природозащитниците и локалната общност в Кресна упорстват, че въпросният пътен възел предопределя трасето на " Струма " по най-лошия съгласно тях вид - платното в южна посока (от София до Кулата) да остане сегашният път през Кресненското дефиле, а платното в противоположната посока да минава източно от дефилето. Този вид беше стартиран от третото държавно управление на Бойко Борисов през 2017 година

От своя страна Шишков твърди, че пътният възел " Кресна " не предопределя трасето на " Струма ", като добавя, че бил издал разрешителното за градеж, с цел да бъде избавена оценката за влияние върху околната среда (ОВОС), подписана през 2017 година от тогавашния екоминистър Нено Димов. Тъкмо с този Оценка на въздействието върху околната среда беше определено трасето на " Струма ", което съгласно локалните хора и природозащитниците е най-лошият вид.

 В Кресна стартира градеж на пътен възел, предопределящ съгласно локалните трасето на В Кресна стартира градеж на пътен възел, предопределящ съгласно локалните трасето на " Струма "

В определението Върховен административен съд обрисува другия кръг лица с юридически интерес, когато става въпрос за оборване на актове по Закон за устройство на територията и по Закона за запазване на околната среда.

Понятието " наранена общност " по Закона за запазване на околната среда засяга кръга на лицата с юридически интерес да оспорват актове като решения по Оценка на въздействието върху околната среда и обстоен организационен проект (ПУП), които подлежат на независим правосъден надзор.

Разрешението за градеж обаче попада в приложното поле на различен специфичен закон - Закон за устройство на територията, и точно той обрисува друг кръг на лицата с юридически интерес от оборване на този тип актове.

Следователно съгласно Върховен административен съд разрешителното за градеж, издадено от Шишков, не подлежало на обжалване от " наранена общност " по смисъла на Орхуската спогодба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР