Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет

...
Върховният административен съд отмени избора на ректор на Техническия университет
Коментари Харесай

ВАС отмени избора на ректор на Техническия университет в София

Върховният административен съд анулира избора на ректор на Техническия университет в София, съобщава БНР.

Това се случва след тъжба на един от общо петте претенденти за поста през 2019 година, когато се състоя изборът за длъжността.

Предстои министърът на образованието да назначи длъжностен ректор на университета.

Припомняме, през октомври 2019 година общото заседание на ВУЗ-а избра за нов ректор проф. Иван Кралов след балотаж сред него и проф. Любомир Димитров.

Изборът обаче е обжалван в Административен съд София-град от различен от претендентите за поста - проф. Веско Панов. Той не склонен с опцията членовете на Общото заседание да гласоподават в поддръжка на повече от един кандидат преди балотажа, както действително се е случило.

По негови думи от дали своят вот 380 души има 806 гласа " за ", подадени за претендентите, което съгласно него опонира на конституционната наредба, че изборите в България се организират въз основа на общо директно и равно изборно право, а равно изборно право дава право на единствено един глас.

Въпреки че Административният съд в София-град е отхвърлил жалбата на проф. Панов, на 16 декември ази година Върховен административен съд е отменил избора на ректор от края на 2019 г. Това значи, че би трябвало да бъде назначен длъжностен ректор, който би трябвало да провежда и организира изборите за нов ректор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР