Върховният административен съд окончателно отмени изискването аптеките да предоставят отстъпките

...
Върховният административен съд окончателно отмени изискването аптеките да предоставят отстъпките
Коментари Харесай

Окончателно: Аптеките няма да дават отстъпките си на здравната каса

Върховният административен съд дефинитивно анулира условието аптеките да дават отстъпките си на Националната здравноосигурителна каса, оповестяват от Българския фармацевтичен съюз.

Магистратите отхвърлиха жалбите на здравния министър и на НЗОК против предишно решение на Върховен административен съд, с което беше анулирано правилото, че аптеките би трябвало да дават отстъпките си на НЗОК за 100% реимбурсираните медикаменти.

Промяната беше въведена по искане на здравната каса и заложена в наредбата на министър на опазването на здравето през февруари 2019 г.с цел, в случай че търговците на едро дават на аптеките отстъпки от цената, по която НЗОК заплаща изцяло реимбурсирани от бюджета ѝ лекарствени артикули, тази отстъпка да постъпва в интерес на НЗОК, а не да бъде употребена от аптеките.

Българският фармацевтичен съюз напомня, че при изцяло платените лекарствени артикули аптеките по закон нямат право на надценка, а получават 2,00 лева с Данък добавена стойност за разпределяне на артикули, за които заплащат от време на време хиляди левове. Единственият тласък за аптеките да отпускат тези артикули е отстъпката, която търговците на едро им дават.

"КЗК към този момент постанови, че това предписание води до ограничение на конкуренцията и лимитира достъпа на пациентите до изцяло платени от бюджета на НЗОК лекарствени артикули ", допълват от БФС.

След обнародването в "Държавен вестник " аптеките към този момент не са длъжни да дават в докладите си получените отстъпки от търговците на едро на НЗОК.

Аптеките имат право на основата на това решение да претендират връщане на предоставените за периода на деяние отстъпки от цената от НЗОК по реда на Закон за отговорността на страната и общините за вреди за интервала от 02 март 2019 година до датата на обявяване на решението.

Българският фармацевтичен съюз предложи на аптеките да събират доказателства за сходни отстъпки, които са отчели в интерес на НЗОК.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР