Върховният административен съд нареди на граничните власти незаконно да спрат

...
Върховният административен съд нареди на граничните власти незаконно да спрат
Коментари Харесай

ВАС окончателно: Връчването на глоби на границата е незаконно |

Върховният административен съд подреди на граничните управляващи нелегално да спрат връчването на наказателни постановления и фишове на Граничните пунктове " Кулата-Промахон " и " Иленден-Ексохи ", оповестиха от пресцентъра на съда. 

Решението е дефинитивно. 

Делото е формирано по частна тъжба на юрист И. Брусева против предписание на Административния съд в Благоевград, с което е отхвърлено искане й за преустановяване на връчването на санкции и фишове при прекосяване на граничните пунктове. 

Върховните съдии категорично акцентират, че " предвид на трайната правосъдна процедура на Конституционния съд, на Съда по правата на индивида и на Съда на Европейския съюз, събитието, че страната не може да извърши задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв метод не може да бъде съображение за възпрепятстване на правото на овакантяване на страната ".

Магистратите са описали в определението си и главните законови отговорности на граничните служители на реда, а точно: определяне на самоличността на лицето посредством идентификация; инспекция на валидността на документа; инспекция за съществуването на признаци за подправяне или подправяне на документа.

Граничният служител на реда може да извърши инспекция на лицето и в АИС „ Граничен надзор " в границите на минималната гранична инспекция и по предписание лица, които се употребяват с право на свободно придвижване, според правото на Съюза, подлежат на минимална гранична инспекция.

" Липсва законово пълномощие на органите и на чиновниците на„ Гранична полиция “ да правят надзор по Закона за придвижването по пътищата, в това число инспекции за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове и неплатени санкции в периода за непринудено заплащане при прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата-Промахон и Илинден – Ексохи. Проверките при прекосяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на показаните документи ", написа още в решението на Върховен административен съд. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР