Върховният административен съд на практика обърна обществената поръчка за строителството

...
Върховният административен съд на практика обърна обществената поръчка за строителството
Коментари Харесай

Обрат! Бурджиев няма да строи сградата на ОУ „Кн. Александър I” за 9 млн., хасковска фирма я взима

Върховният административен съд на процедура обърна публичната поръчка за строителството на постройка на ОУ „ Княз Александър I ” в двора на Хуманитарната гимназия.  През лятото на 2022 година Община Пловдив избра компанията на Крум Бурджиев - „ Ринг – П ” за строителството учебното заведение за 8,7 млн. лв..
Прочетете още
Фирмата на Бурджиев получи оптималният брой точки  100, а другите участници бяха отстранени поради пропуски  в предложенията им. След решението на Община Пловдив обаче един от участниците – консорциум с водещ сътрудник „ Аква конструкт груп ” е подала тъжба в Комисия за защита на конкуренцията.   Първо Комисията по защита на конкуренцията, а по-късно Върховен административен съд обаче са постановили, че изборът е противозаконен.

Причината е, че в предлагането на „ Ринг – П ”  има разминаване в периодите за осъществяването на поръчката, а в това време обединяването сред хасковската компания „ Аква конструкт груп ” и варненската „ Одесосстрой ” е било погрешно отстранена. Поради това от Върховен административен съд са постановили, че Община Пловдив би трябвало да в профил пловдивската компания, която държи и „ Екохотел Здравец ”, както и да прегледа предлагането още веднъж на консорциума, подал жалбата.

С това решение на процедура публичната поръчка ще отиде за осъществяване на „ Аква конструкт груп ”, чието  ценово предложение би трябвало да бъде отворено и да се пристъпи към избор на реализатор в тяхно лице. Предложенията на другите отстранени компании няма да се преглеждат, защото не са обжалвали избора на „ Ринг – П ”.

Парите за първото ново учебно заведение в Пловдив от три десетилетия са от държавното управление, като трябваше да се усвоят до края на годината. Все отново срокът е бил продължен с две години и планът може да се осъществя макар забавянията.

Поръчката е на инженеринг, като е разграничена на четири действия – правене на Подробен устройствен план, абстрактен капиталов план и механически и работен план. Втората активност е за практикуване на авторски контрол по време на строителството, а третата е са самите строително-монтажни работи на учебна постройка.

Последната е позиция е за  оборудване,  облагородяване на двор и създаване на спортна зала. По първите три действия има обезпечено финансиране, което е от държавния бюджет. Само за последната Общината няма гласувани средства, само че те ще бъдат обезпечени към края на завършването на строителството на постройката.

Заданието на поръчката е създадено на база направено изследване измежду чиновниците на ОУ „ Княз Александър I “. Целта е превръщането на учебното заведение в модел на модерно учебно заведение, с високо качество на обучение, съвременно конкурентно способно учебно заведение за развиване на цифрови, обществени и цивилен компетентности, посредством настоящи тактики и интерактивни способи и средства на преподаване, подготвящи дейни обществено виновни персони.  В учебното заведение ще се образоват 750 деца в 30 паралелки от първи до седми клас.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР