Върховният административен съд на Франция постанови да не се позволява

...
Върховният административен съд на Франция постанови да не се позволява
Коментари Харесай

Френски съд забрани да се влиза с буркини в басейните

Върховният административен съд на Франция постанови да не се разрешава на публичните басейни по религиозни аргументи да се носят по този начин наречените буркини - бански костюми, покриващи цялото тяло, съобщи Асошиейтед прес.

В претекстовете си съдът уточни, че това би нарушило правилото на неутралитет на страната по въпросите на религията.

Макар и носени единствено от дребна група дами, най-вече мюсюлманки, буркините провокират разгорещени политически диспути във Франция.

Общинският съвет на Гренобъл, град с кмет от партията на Зелените, реши да разреши на дамите да носят буркини на публичните басейни, след акция, проведена от локални деятели. В същото време съветът реши да се разреши на дамите да плуват голи като част от облекчение на разпоредбите за плувното облекло.

Префектът (областният управител) на Гренобъл блокира решението за буркините с претекст, че то опонира на светските правила във Франция.

Държавният съвет (изпълняващ ролята на висш административен съд) удостовери решението на префекта с претекста, че това на общинския съвет на Гренобъл е взето, " с цел да се удовлетвори религиозно искане и по този метод накърнява неутралитета на обществените институции ".

Във Франция има строги правила за облеклото в публичните къпални, въведени съгласно управляващите най-много от хигиенични съображения: изисква се в басейна да се влиза с плувна шапка, а влизането с необятни бански костюми или други обемни облекла като цяло е неразрешено.

Буркините поначало е позволено да се носят в къпалните на няколко по-големи и по-малки града. Сред тях е град Рен, само че там решението за това е взето за облекчение на разпоредбите за носене на плувно облекло, а не от религиозни съображения.

Решението на Гренобъл за плуването без облекла не беше атакувано пред съдилищата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР