Върховна административна прокуратура - ВАП се самосезира по информация в

...
Върховна административна прокуратура - ВАП се самосезира по информация в
Коментари Харесай

ВАП разпореди на здравна инспекция да провери нетрадиционните "лечители"

Върховна административна прокуратура - ВАП се самосезира по информация в медиите, че са налице данни за неспазване на нормативноустановените условия, касаещи неконвенционални способи за удобно влияние върху самостоятелното здраве от лицата, които упражняват тази активност. ВАП ангажира Главния държавен здравен контрольор в двумесечен период, в сходство с организационните и управителни пълномощия при реализиране на държавния здравен надзор и по отношение на органите на РЗИ, с оглед реализирането на инспекции на територията на страната за съблюдаване на нормативните условия, към активността на лицата, които упражняват неконвенционални способи за удобно влияние върху самостоятелното здраве.
Според Закона за здравето право да практикуват неконвенционални методиимат български жители и жители на страна - членка на Европейския съюз, другите страни от Европейското икономическо пространство и Швейцария, които са душевен здрави, не са осъждани за закононарушение от общ темперамент и дават отговор на високи просветителни условия.

Освен това, лицата са длъжни: да упражняват своята активност добросъвестно, да не позволяват увреждане на здравето на лицата, потърсили помощта им, да коментират на лицата, потърсили помощта им, в детайли и на наличен език какъв неконвенционален способ ще приложат и упования резултат от това, да получат експлицитното документално единодушие на лицата, потърсили помощта им, за използване на съответния способ и да не вкарват в подвеждане лицата, потърсили тяхната помощ, в това число във връзка с опциите за повлияване на здравословното им положение посредством практикувания неконвенционален способ.

За лицата, практикуващи тази активност има строго избран от Закона регистрационен режим, като при неспазването му регистрацията на тези лица се заличава. Налице е и възбрана за практикуване на тази активност без да е налице горепосочената регистрация.

От репортажите в медиите е видно, че са налице данни за неспазване на тези нормативноустановени условия, което наложи предприемане на ограничения за опазването на здравето на жителите от страна на ВАП, доколкото спазването на въпросните условия следва да е навсякъде, поради заплахата която би зародила в противоположен случай за живота на хората.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР