Върховна административна прокуратура извърши проверка по реда на надзора за

...
Върховна административна прокуратура извърши проверка по реда на надзора за
Коментари Харесай

Прокуратурата образува наказателно производство за престъпления по служба в ИА „Медицински одит“


Върховна административна прокуратура извърши инспекция по реда на надзора за правда на контролната активност на Изпълнителна организация „ Медицински одит “/ИАМО/, оповестиха от прокуратурата.

В хода на инспекцията се откри, че от изпълнителния шеф на ИАМО са одобрени Инструкция за реализиране на контролната активност на ИАМО и Методически инструкции към нея. При параленост с правни правила от по-висок сан е открито несъгласие с Наредба № 14 от 20.04.2010 година за изискванията и реда за осъществяване на инспекции на лечебните заведения от Изпълнителна организация „ Медицински одит “, издадена от министъра на опазването на здравето. Установено е, че в несъгласие с Наредба № 14 /2010 година се планува осъществяване на инспекция без писмена заповед, позволява се опция да не се сформира констативен протокол при инспекция по документи в организацията и при липса на нарушавания и други

Според цитираната разпоредба на министъра на опазването на здравето за резултатите от инспекцията се сформира констативен протокол, съдържащ ред условия, в т. ч. и разкрити нарушавания, когато се сформира акт за установяването им. След това се изготвя отчет до изпълнителния шеф на ИАМО за резултатите. Същевременно от ВАП са открити случаи, при които едвам в отчета се показват установените нарушавания.

По този метод на процедура заключителният отчет до изпълнителния шеф на ИАМО предхожда съставянето на актове за определяне на административни нарушавания, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказване.

В тази връзка от ВАП е сезиран министърът на опазването на здравето, в границите на пълномощията му с оглед отпадане на задължението за правене и показване на въпросния отчет пред изпълнителния шеф на ИАМО /чл.18 от Наредбата/.

На последващо място, министърът на опазването на здравето е сезиран от ВАП, в границите на пълномощията му и във връзка с нуждата от предприемане на дейности по изменение на Инструкция за реализиране на контролната активност на ИАМО и Методически инструкции към нея, които да бъдат приведени в сходство с Наредба № 14 от 20.04.2010 година за изискванията и реда за осъществяване на инспекции на лечебните заведения от Изпълнителна организация „ Медицински одит “.

В хода на осъществената от ВАП инспекция са открити случаи на настъпила гибел в лечебни заведения, по които Изпълнителна организация „ Медицински одит “ е правила инспекции, само че не е била сезирана прокуратурата.

Всички материали от инспекцията на ВАП, по напътствие на основния прокурор, бяха изпратени на Върховна касационна прокуратура /ВКП/ - за изговаряне поради данните за осъществени закононарушения от общ темперамент.

След изследване и разбор на тези материали, с разпореждане от 07.06.2018 година прокурор от Върховна касационна прокуратура образува досъдебно произвеждане за закононарушение по работа, осъществено в интервала от 01.01.2017 година до 31.12.2017 година

Прието е, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица от ИАМО за да се набави за проверяваните физически и юридически лица полза - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушаване и да не им бъдат налагани административни санкции и от това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия, като действието е осъществено от лица, заемащи отговорно служебно състояние – закононарушение по член 282, алинея 2, вр. 1 от Наказателен кодекс.

Ръководството и надзора върху следствието ще се реализира от прокурор при Специализирана прокуратура – София и ще се организира от следовател.

Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по подготвеност на съответните окръжни прокуратури, с оглед осъществяване на инспекция за възможни закононарушения по член 123 Наказателен кодекс /причиняване на гибел при професионална непредпазливост/ /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР