Върховете на прокуратурата се тресат от разрив между главния прокурор

...
Върховете на прокуратурата се тресат от разрив между главния прокурор
Коментари Харесай

Прокарикатура на Република България. Как реагира интернет на трусовете в държавното обвинение

Върховете на прокуратурата се тресат от раздор сред основния прокурор и заместника му. Валят обвинявания в изменничества и закононарушения, разкрития за политическо въздействие и послания към досегашни " другари ", а обществените мрежи реагират с купища колажи и смешки. Тук направихме една занимателна селекция.

Напрежението във висшето управление на прокуратурата ескалира от началото на месеца след Иван Гешев , само че през последната седмица последва лавина от скандални събития.

Заместникът на основния прокурор Борислав Сарафов даде звук с изказване,, че " надълбоко е нагазил " в политиката, както и че персонално се е намесил в следствието на личното си нападение.
 Колаж: Иван Червенков
После ГЕРБ и Движение за права и свободи внезапно се обърнаха против Гешев, а шестима негови поддръжници във Висшия правосъден съвет ( Висш съдебен съвет ) незабавно желаеха.

Точката на шупване като че ли беше достигната в понеделник, когато основният прокурор театрално скъса оставката си пред медиите, стартира да назовава Борисов " лицето ", упрекна в изменничество Сарафов, Движение за права и свободи и няколко други магистрати и политици, които е " смятал " за " другари ", и се разгласи против " политическата мафия " и " политическия отпадък " в Народното събрание.

Продължението на драмата. Заместникът му удостовери, че основният прокурор държи политически каузи " на трупчета ", с цел да " извива ръце ", разгласи, че е надминал печално известния си предходник Никола Филчев и изиска защита , тъй като се опасява от " методите на господин Гешев ".

Във вторник. Сарафов пусна сигнал в прокуратурата против Гешев за закононарушение против правораздаването, длъжностно закононарушение и противозаконен запис на член на Висш съдебен съвет.

Успоредно с това, двамата пуснаха срещуположни оферти до съвета за формиране на дисциплинарни производства . И всичко това - на фона на поисканите оставки на Гешев (от шестима кадровици), Сарафов (от Гешев) и зам.-директора на следствието Ясен Тодоров (от Сарафов).

Ясен Тодоров също се записа с трагична медийна изява пред, където описа, че " един дрон обикаля и влиза в терасите на едно ваканционно жилище, което е благосъстоятелност на родителите на брачната половинка ми ".

Цялата тази последователност предизвика вълна от колажи, мемета и смешки в обществените мрежи, някои от които много просто илюстрират глупостта на цялата обстановка.

Иво Бояджиев, да вземем за пример, разгласява във Facebook това малко резюме на протичащото се, което бързо стартира да се споделя всеобщо:

Иван Червенков пък направи отпратка към случай от есента на 2021 година, когато Гешев беше уловен в кадър по време на - Севделина Арнаудова .

Разнопосочните взаимни обвинявания сред Гешев и Сарафов въодушевиха и меме във Facebook страницата " Мишел от съпротивата ".

Администраторите на същата страница даже откриха подобие сред обстановката в прокуратурата и финала на реалити шоуто " Ергенът ", в който три дами се бориха да получат роза от единствения състезател.

Родиха се и нови прозвища на държавното обвиняване като " Прокарикатура на Република България " по концепция на информационния специалист Александър Христов.

Известният карикатурист от вестниците " Сега " и " Прас Прес " Христо Комарницки също не подмина тематиката.

Бившият прокурор и сегашен юрист и помощник на Антикорупционния фонд Андрей Янкулов пък обърна внимание на ролята на Инспектората към Висш съдебен съвет в цялата картина. Или по-точно на неналичието на такава.
 The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за предоставяне
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР