Върховенството на правото, глупако! Това трябва да се напише на

...
Върховенството на правото, глупако! Това трябва да се напише на
Коментари Харесай

Върховенството на правото, глупако!

Върховенството на правото, глупако!

Това би трябвало да се напише на стената на премиерския кабинет. То е ключът към Шенген, Евро-зоната, Банковия съюз, Еврофондовете, а скоро и общата политика по сигурност и идващия стадий на интеграция на Европейски Съюз въобще. Преди 10 години ни пуснаха в Европейски Съюз с компромис в тази област и в този момент, поради наглия отвод от правосъдна промяна, тъкмо тя се изправя като нова граница сред българите и тяхната по право Европа. Върховенството на правото е линията, която ще разграничи тези, които ще “вървят напред”, от тези, които ще “останат в периферията”, както категорично сподели и Макрон преди дни. Ние не просто не можем да сме водачи на Балканите в техния блян към Европейски Съюз, ние сме главен мотив против приемането им.

Аз, обаче, съм прекарал задоволително време в този кабинет, да пробвам да обясня всичко това на този министър председател, пък и на Горанов, Цачева и кой ли още не. Помня по какъв начин Цацаров крещеше и заплашваше при всяка концепция за промяна на прокуратурата. Помня по какъв начин Борисов един път ми сподели “Ицо, стига с тая конституционна промяна! Дай да строим правосъдни покои! ‘Найш ли какъв брой е хубаво...”.

Проблемът не е, че Борисов е малоумен или не знае. Проблемът е, че е вграден в корупционния модел като мома в основите на мост. Разрушаването на модела значи край и на самия Борисов (заедно с Пеевски, Доган, Цацаров, кандидат-цацаровчетата, Корнелия и цялата висша държавна, партийна и “бизнес” номенклатура). Съответно, оцеляването на корупционния модел е съществена идея на Борисов и тази номенклатура. Но корупцията към този момент не е единствено кражба на пари. Тя е плячкосване на бъдещето ни. Ако оставим тези хора да не престават по този начин, те освен ще ни изтласкат от Европейски Съюз, само че и ще ни трансфорат в заден двор на Путин и Ердоган и сметище на историята.

Това ръководство е главен източник на неустойчивост, корупция и геополитическа неустановеност за страната. Демонстрира го всекидневно. Време е да си върви! България може и заслужава доста повече от тази унизителна мъка...

В името на европейското си бъдеще, имаме потребност от ръководство, което може и знае по какъв начин да направи решителна промяна на правораздаването. Единствено Демократична България може да го обезпечи.



*Коментарът е оповестен във Facebook профила на Христо Иванов. Заглавието е на Mediapool.bg
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР