„Въпросите за напояването, представителството на браншовите организации и развитието на

...
„Въпросите за напояването, представителството на браншовите организации и развитието на
Коментари Харесай

Стефан Бурджев: Напояването и развитието на аграрната наука са стратегически за земеделието ни

„ Въпросите за напояването, представителството на браншовите организации и развиването на аграрната просвета са от стратегическо значение за бъдещето на българското земеделие. “ Това съобщи заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев на полемика на тематика „ Състояние, проблеми и вероятности пред селското стопанство през призмата на поземлените връзки “, проведена от Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ) и Българската стопанска камара.

Заместник аграрният министър Стефан Бурджев посочи, че съществена цел на Министерството на земеделието е да подкрепя земеделските стопани и уточни: „ Ковид рецесията, както и войната в Украйна сложиха земеделските производители пред съществени провокации. В отговор на поетите от Министерство на земеделието задължения, на земеделските стопани бяха изплатени 141,2 млн. лв. по Ковид помощта “.

„ Днес видяхме мощен образец за непрекъснат, потребен и директен разговор сред представителите на науката, браншовите организации и Министерството на земеделието “, уточни заместник-министърът.

По отношение на напояването Стефан Бурджев разяснява, че в държавното сдружение са въведени ред и надзор, като са подхванати ограничения за поддръжка и защита на оборудванията.

По време на полемиката се разискаха и въпроси за законодателството за земеделските земи, комасацията, нуждата от единна браншова камара в земеделието, както и дълготрайна тактика за развиването на бранша.

В полемиката участваха още Стайко Стайков - ръководител на УС на БАСЗЗ, Добри Митрев – ръководител на УС на БСК, проф. д.н. инж. Мартин Банов, ръководител на Селскостопанска академия, проф. д.н. Димитър Греков от Аграрен университет Пловдив, Тиери Лескай – общоприет секретар на ELO, доцент доктор Румяна Василевска-Иванова от Института по физиология на растенията и генетика към Българска академия на науките.

„ Въпреки сериозните провокации, които незабавно би трябвало да бъдат решавани в бранш „ Земеделие “, би трябвало да имаме и визионерски взор за развиването на бранша “, сподели още заместник-министър Бурджев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР