Въпроси от взаимен енергиен интерес ще обсъжда съвместна работна българо-израелска

...
Въпроси от взаимен енергиен интерес ще обсъжда съвместна работна българо-израелска
Коментари Харесай

Започват разговори за внос на израелски газ през връзката с Гърция

Въпроси от съвместен енергиен интерес ще разисква взаимна работна българо-израелска група, реши държавното управление в сряда. На съвещанието си то утвърди план на меморандум за съдействието сред двете страни за вноса на израелски природен газ пред бъдещия интерконектор с Гърция, изследванията и добива на синьо гориво и други въглеводородни запаси, както и отбраната на енергийната инфраструктура против физически, електромагнитни и киберзаплахи.

Според документа, който следва да бъде подписан сред двете страни, ще се предизвиква бизнесът от двете страни да уголемява вложенията и търговията в енергийния бранш.

България преглежда Източното Средиземноморие и Държавата Израел като евентуален източник на природен газ в осъществяване на тези цели, показват от държавната пресслужба. От там изясняват, че задълбочаването на енергийните връзки с Израел е поради диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Като вид за нашарване на газовите доставки у нас се показва преносът на израелски газ през междусистемната връзка с Гърция. В момента е напълнен малко над половината ѝ потенциал, като главните количества се падат на " Булгаргаз ", който от края на тази година би трябвало да стартира да вняса 1 милиарда куб. м азерски газ през интерконектора.

За към израелскиs газ разгласи още през януари 2018 година енергийният министър Теменужка Петкова по време на нейна аудиенция в Израел. Jогава тя приказва за евентуален импорт на суровина от израелските офшорни залежи " Тамар " и " Левиатан " =

Тогава Петкова изясни, че една от опциите за доставка на израелски природен газ до България е посредством терминал за полутечен природен газ, за какъвто България има интерес да взе участие в построяването край Александруполис, и по-късно суровината да влиза у нас през бъдещата българо-гърцка газова връзка. Като различен вид се преглежда планът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР