Въпросът за скорошно приемане на България и в Шенген, и

...
Въпросът за скорошно приемане на България и в Шенген, и
Коментари Харесай

Започна срещата на Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм

Въпросът за скорошно приемане на България и в Шенген, и в Еврозоната сложи министър председателят Бойко Борисов на формалната вечеря преди откриването на Мюнхенската конференция по сигурността.Той се стимулира, че страната ни пази най-добре границата с Турция, съблюдава прецизно Маастрихтските критерии и има едни от най -добрите макроикономически индикатори в Европа.

Още - от специфичния ни делегат Ирина Цонева.

Преди броени минути, тук в постройката на хотела, в която се организира обичайна конференция по сигурността, стартира срещата на българския министър председател Бойко Борисов с турския му сътрудник Бинали Йълдъръм. По всяка възможност главен фокус в този диалог ще бъде идната на 26 март среща на върха на българския министър председател като председателстващ Съвета на Европейски Съюз с председелите на Европарламента, Европейска комисия и Съвета на Европа с турския президент Ердоган.

Във всичките си изявления досега Борисов сподели, че извънредно значимо за Европейски Съюз сега е да поправи връзките си с Турция, защото тя е на южния фланг на НАТО, има най-голямата войска и в случай че не съблюдава съглашението за мигрантската рецесия, това ще се трансформира в голям проблем за Европа.

В този миг стартира и среща на македонската военна министърка с българския ѝ сътрудник Красимир Каракачанов.

Основен акцент във форума, в който вземат участие над 20 международни водачи, измежду които генералните секретари на НАТО, Организация на обединените нации, ръководителят на Европейска комисия, съветският външен министър Лавров, всички негови сътрудници от Европа, както десетки европейски водачи и доста специалисти, е сигурността и методът, по който Европейски Съюз може да дава отговор за опазването на международния дневен ред, обвързван с битката с тероризма, мигрантската рецесия и проблеми, които се отнасят значително за цялото бъдеще на Европа и света.

Късно нощес Бойко Борисов взе участие и в откриването на обичайния брой на вестник " Секюрити таймс ", който е официоз на Мънхенската конференция. Там той отговори на въпроси на основния редактор на изданието, а към неговите отговори се причисли и еврокомисарят Гюнтер Йотингер.

Ето какво отговори Борисов на въпрос за какво България като председателстващ Съвета на Европейски Съюз е избрала като собствен главен външнополитически приоритет европерспективата на Западните Балкани..

Бойко Борисов - министър-председател на България: Сега се питаме дали би трябвало да има въздействие на Европейски Съюз към своята територия, каквато са Балканите. Към своите нации - каквито са балканските. Или би трябвало да оставим други геостратегически играчи да дойдат и да оказват помощ, напън и да имат въздействието там. Затова ние избрахме да сложим на масата и Западните Балкани и нашето огромно европейско семейство да помогнем за консолидираното им в Европейски Съюз. Гюнтер Йотингер - eврокомисар по въпросите на бюджета и човешките запаси: Срещнах Бойко за първи път през 2010 година и това, което той прави за България и за Европа оттогава насам е в действителност впечатляващо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР