Въпросът за оставката ми не трябва да се коментира чрез

...
Въпросът за оставката ми не трябва да се коментира чрез
Коментари Харесай

Зам.-министърът на здравеопазването: Въпросът с оставката ми - не през медиите

Въпросът за оставката ми не би трябвало да се разяснява посредством медиите, разгласи зам.-здравният министър Илко Гетов пред Българска национална телевизия. Вчера за нея настояха от Българския лекарски съюз поради казусът с електронните предписания.

03 ноември 2023, 08:43

БЛС желае оставката на заместник-министъра на опазването на здравето Илко Гетов

„ Нито едно от решенията във връзка с електронните предписания не е взимано персонално и еднолично единствено от мен. Второ – ние изпълняваме решение на комисията по опазване на здравето в Народно събрание “, акцентира Илко Гетов. В кабинета съобщи, че е попаднал като специалист, а подписа под заместник-министрите е на премиера. Още няма назначен човек на мястото на Бойко Пенков, който беше трети заместител.

Гетов уточни, че с цел да не се основава стрес, са препоръчани единствено медикаментите за диабет и антибиотиците.

„ Само за трите седмици, в действителност в този момент изтичат, откогато е въведено, съпоставено с същия интервал на предходната година, към 1/3 е намаляла използването на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са същински, защото може да има презапасяване и други разнообразни фактори, знакът е понижаване на лекарствената приложимост на антибиотици и предварителна защита на антибиотичната устойчивост. И ние сме го постигнали с една мярка “, съобщи Илко Гетов.

По думите му възбраната за експорт е до Нова година и тя дружно с другите ограничения ще направи по този начин, че да има медикаменти. В момента има дефицит единствено на един инсулин в страната.

На Запад има цели клиники за намаляване с медикаменти за диабет, съобщи още заместник-министъра на опазването на здравето.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР