Въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата

...
Въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата
Коментари Харесай

ЕК: Работим с правителството за борбата с корупцията

Въпросът за битката с корупцията е неделима част от работата ни с България и от процеса по механизма за съдействие и инспекция. Това съобщи представител на Европейската комисия в отговор на въпрос, обвързван с наложеното от президента Румен Радев несъгласие на закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество.

Президентът върна за ново разискване в Народното събрание Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество в първия работен ден от Новата година.

Спорният закон беше признат от болшинството в Народното събрание в последните дни на 2017 година, след разгорещени диспути с опозицията. Още преди окончателното му гласоподаване Радев съобщи, че ще го върне, тъй като той може да бъде употребен като "бухалка против неуместните ".

Държавният глава настояваше бъдещият антикорупционен орган да може да проверява, както предвиждаше проектозаконът на Българска социалистическа партия. Прието беше обаче основаната антикорупционна комисия да няма проверяващи функционалности, само че да може да подслушва .

В последния отчет от ноември предходната година по механизма Европейска комисия още веднъж прикани България да форсира битката с корупцията , отправихме доста ясни рекомендации, добави представителят на Европейска комисия през днешния ден.

Законодателният развой по този въпрос е в ход, ще проследим признатите промени в законодателството. След това ще оценим напредъка към края на годината. Постоянно работим с българското държавно управление по въпроса за битката с корупцията, уточни представителят на комисията, представен от Българска телеграфна агенция.

Работим тясно с българското държавно управление по подготовката на председателството на Съвета на Европейски Съюз.

На 8 ноември българското държавно управление посети Европейска комисия и ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер изрази удовлетворение от подготовката. Еврокомисарите ще пътуват идната седмица до София за формалното разкриване на председателството, означи представителят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР