Въпреки всичко, което са ви казвали по-опитните в кухнята ваши

...
Въпреки всичко, което са ви казвали по-опитните в кухнята ваши
Коментари Харесай

Защо не трябва да миете пилешкото, преди да го сготвите

Въпреки всичко, което са ви казвали по-опитните в кухнята ваши родственици и другари, не е належащо да изплаквате суровото птиче месо, преди да го готвите. Всъщност, специалистите по сигурност на храните предлагат тази процедура да не се ползва. Ето за какво.

При изплакване на птичето месо бактерии, като да вземем за пример салмонела, могат да се трансферират посредством водата на кухненските повърхности, което води до евентуално кръстосано замърсяване с други храни.

Бактерии са открити в мивките на 60% от готвачите, благи сурово пиле преди готвене, сочат данните от американско изследване от 2019 година „ Не осъзнавате какъв брой интензивно пръскате на всички места “, споделя Шон Матийевич, готвач-инструктор в Института за кулинарно обучение в Ню Йорк.

Тъй като „ бактериите не се популяризират във въздуха “, показва Матийевич, а единствено посредством лекомислен контакт, най-умно е да сведете до най-малко времето, в което докосвате сурово птиче месо или го поставяте в контакт със съдове, принадлежности или плотове.

„ Интернет хакът “ за изплакване на пиле с оцет, лимонен сок или солена вода, с цел да се унищожат нездравословните микроорганизми, също беше развенчанот научните проучвания. Тези способи нямат никакъв резултат върху бактериите.

Готвенето на домашни птици до целесъобразната вътрешна температура на месото от 80 градуса е единственият сигурен метод да се уверите, че то дава отговор на стандартите за сигурност на храните.

Използвайте кухненска хартия, поучава Матийевич, с цел да подсушите пилето или я оставете да попие непотребната течност.

Дори в случай че сте от хората, които се пробват да сведат до най-малко продуктите за еднократна приложимост в кухнята, кухненската хартия ще намалидрастичношанса за разпространяване на бактерии. Изхвърлете я незабавно след приложимост.

Подсушаването на птичето месо преди готвене – без значение дали е с кожа или без, му оказва помощ да получи прелестен тен. Особено в случай че печете пиле и желаете хрупкава кожа. Методът с кухненската хартия работи и при мариновано пиле.

Как да готвим по този начин, че да сведем до най-малко заплахата от кръстосано замърсяване в кухнята?
Използвайте специфична дъска за рязане на месо и друга за рязане на артикули, които се употребяват без термична обработка
„ Ако употребявате една дъска за рязане на месо и за пресни зеленчуци, които няма да бъдат готвени, то можете да прехвърлите бактерии върху тях “, споделя Шафнер. „ Използването на обособени дъски отстрани този риск. “
Нека обработката на суровото месо да е последна стъпка в процеса на подготвяне на храна
Първо измийте, нарежете и подгответе всички артикули.

„ Дори в случай че употребявате обособени дъски за рязане и първо подготвите пилето, според от това по какъв начин тъкмо се обработва то, това отново може да популяризира бактерии из кухнята или по ръцете ви, които, в последна сметка, да доближат до пресни зеленчуци или други предмети, които няма да минават през термична обработка “, добавя Шафнер.
Измийте ръцете си с гореща сапунена вода незабавно след работа със сурово месо
Правете го в празна мивка, с цел да не пръскате вода върху други кухненски такъми.
Измийте всички предмети, които са влезнали в контакт със суровото месо, в съдомиялна машина или с гореща сапунена вода
„ Използването на цикъла за стерилизация на съдомиялната машина е може би най-надеждният метод за елиминиране на риска от всевъзможни бактерии “, съгласно Шафнер.
Не използвайте наново гъба или забрадка, която е употребена за измиване на съдове и принадлежности, влезнали в контакт със сурово месо
Кухненските гъби могат да бъдат източник на кръстосано замърсяване. Не забравяйте, че те би трябвало да се поддържат чисти и сухи, когато не се употребяват. Ако остатъците от храна се натрупат в или върху тях и те са влажни, могат да послужат като среда за размножаване на бактерии.

Въпреки че горещата сапунена вода ще почисти съдовете и повърхностите, тя няма да ги дезинфекцира. За да сте сигурни, че не оставяте бактерии в кухнята си, дезинфекцирайте мивката, крана и плотовете след работа със сурово месо.

Направете си дезинфекциращ разтвор, като комбинирате ½ чаена лъжичка течна белина с 2⅔ чаши вода в спрей бутилка, напръскайте и избършете повърхностите с хартиени кърпи или чиста кухненска забрадка, която може да се пере в гореща вода.

Ако употребявате платен от магазина дезинфекциращ спрей или кърпички, следвайте инструкциите на производителя.

Тъй като рискът от хранителни отравяния нараства след пандемията, въвеждането на сходни практики във вашата кухня е един от най-лесните и интелигентни способи да се предпазите, като в същото време се храните добре.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР