Въпреки шока от войната в Украйна, рекордната от десетилетия инфлация

...
Въпреки шока от войната в Украйна, рекордната от десетилетия инфлация
Коментари Харесай

Световната банка: Българската икономика ще се забави, но няма да е в рецесия

Въпреки шока от войната в Украйна, рекордната от десетилетия инфлация и енергийната рецесия стопанската система на България ще завърши 2022 година с напредък от 2,9% на брутния вътрешен артикул (БВП), което е усъвършенстване по отношение на лятната прогноза с 0,3 процентни пункта. През 2023 година обаче ще има сензитивно закъснение на растежа до 1,7% от Брутният вътрешен продукт или утежняване по отношение на упованията от юни тази година с цели 2,6 процентни пункта. Това чака Световната банка в есенната си прогноза за Централна и Източна Европа броени дни преди взаимната среща на 10-16 октомври с Международния валутен фонд.
Инфлацията - един от проблемите, вълнуващи най-вече българите, ще бъде в края на годината 14,4%. Това е над четири пъти повече от предходната година и повече от седем пъти повече от 2020 година Догодина инфлацията ще намалее до 6,8% - два пъти под тазгодишното движение, само че въпреки всичко ще остане висока. Едва през 2024 година може да се чака слизането й на 3,6%.
От Световната банка означават, че забавянето, почнало през втората половина на 2022 година, ще продължи в крайник с трендовете по света и в Европейски Съюз. За поддържане на растежа би трябвало да помогне вложението на средствата от националния План за възобновяване и тези от еврофондовете. Има и значима спогодба - да не се повтори политическата рецесия от 2021 година, която ще попречи на потреблението на средствата от Европейски Съюз, на прокарването на структурни промени и на доближаването на приходите на българите със междинните в съюза.
На макроикономическо равнище обстановката може да наподобява сдържано оптимистична, само че при ценови шокове на международните пазари ще последва промяна надолу, фискалният недостиг и дефицитът по настоящата сметка ще порастват.
" Растящите цени на храните и силата ще продължат да притискат бедните българи, харчещи за тях непропорционално огромен дял от приходите си. Социалното подкрепяне и заплатите не се усилват в крайник с инфлацията и това в допълнение ще подкопае покупателната дарба на семействата ", се споделя в отчета.
Видимо е сериозното закъснение по другите индикатори на Брутният вътрешен продукт. Ръстът на частното ползване ще се свие на половина - от 4,3% в този момент на 2,1% следващата година. Потреблението на държавното управление ще пораства три пъти по-бавно - от 13,2% в този момент на 4,1% през 2023 година Повече от два пъти по-бавно ще порастват и износът (8,5 за 2022 година и 3,4% за 2023 г.), и вносът (11,3% в този момент и 4,2% догодина).>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР