Въпреки широко декларираната борба на правителството с мръсния въздух се

...
Въпреки широко декларираната борба на правителството с мръсния въздух се
Коментари Харесай

Усвоили сме само 0,82% от евросредствата за чист въздух

Въпреки необятно заявената " битка " на държавното управление с мръсния въздух се оказва, че България не може да усвои съвсем никакви европейски средства, ориентирани към подобряването на околната среда.

Справка на в. " Сега " сподели, че страната ни е усвоила тъкмо 0.82% от парите, планувани за справяне с казуса с мръсния въздух по стратегия " Околна среда ".

Най-голям е казусът, обвързван с създаване и актуализация на общинските стратегии за качеството на въздуха, което сега изостава, демонстрират данните на системата за доклад на парите по европейските стратегии. Бюджетът по мярката за чист въздух е над 115 млн. лева, само че България явно не бърза да ги получи. Сходна е и обстановката с различен наболял проблем - става известно, че страната ни е усвоила едвам 2.61% от общо над 153 млн. лева, планувани за предварителна защита и ръководство на риска от наводнения и свлачища.

Мерките за битка с мръсния въздух и предварителната защита на наводнения и свлачища нееднократно са били изтъквани като цели от държавното управление. В София обаче битката с мръсния въздух наподобява обречена. Идеята за стартирането на " зелен билет " в дните с огромно запрашаване на процедура претърпя неуспех, тъй като системата сработи единствено един-единствен път. Не е имало и случаи на ограничавания при паркирането, които да допринесат жителите да дишат по-леко. Мръсният въздух на няколко пъти изкарва на улицата недоволни жители. Един от последните митинги беше на жителите от кв. " Красна поляна ", които през зимата и по-студените месеци " падат жертва " на тежко замърсяване поради горенето на всевъзможни материали като гуми, облекла, пластмаса и други в близките ромски махали.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР