Въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, летният

...
Въпреки сериозно увеличения брой туристи и рекордно високите температури, летният
Коментари Харесай

Летният туристически сезон приключва без нито едно масово хранително отравяне

Въпреки съществено нараствания брой туристи и рекордно високите температури, летният сезон завърши сполучливо без нито едно записано всеобщо хранително отравяне.
За интервала от 02.06.2017г. до 10.09.2017г. инспекторите към Областните дирекции по сигурност на храните в градовете Варна, Бургас и Добрич са направили общо над 4195 инспекции, отвън настоящия формален надзор.

Някои инспекции бяха взаимно с други държавни институции – Нaционална организация по приходите, Министерство на вътрешните работи, Регионална здравна ревизия, Комисия за отбрана на потребителите и други.
В резултат на инспекциите са формирани общо 160 Акта за определяне на административно нарушаване и са издадени 369 наставления.

Общото количество на възбранените и ориентирани за заличаване храни е близо 1 звук - възбранени и бракувани са 429,4 кг. месо и месни заготовки, заради изминал период на реализация и без маркировка, 73 кг. млечни артикули с изминал период на реализация и погрешно предпазване, 156 кг. термично обработени заготовки без маркировка, 3 кг. живи миди без етикет и документи, 97 бр. яйца, 20 кг. сладолед, 25 кг. рибни артикули без етикети. 270 кг. орехи без документи за генезис и валидност.

Инспекторите са затворили 22 обекта. Основните аргументи са несъответствия в материално-техническата база, погрешно предпазване на храни, предпазване на подготвени за консумация храни и първични материали, незадоволителна хигиена, осъществяване на активност без издадено уверение за регистрация - неприятно хигиенично и техническо положение в подготвителния бранш на обект за публично хранене. Един обект на територията на ОДБХ – Бургас е премахнат за систематични нарушавания и несъблюдение на заповед за прекъсване употребата на обект.

Други открити несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за ръководство на сигурността на храните, взаимното предпазване на другите групи храни, изискващи друг температурен режим на предпазване, пропуски в етикетирането и осъществяване на неразрешена съгласно удостоверението за регистрация на обекта активност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от Закона за храните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР