Въпреки различните пристрастия на всеки към десертите, няма човек, който

...
Въпреки различните пристрастия на всеки към десертите, няма човек, който
Коментари Харесай

Любимите домашни яйчени кремове

Въпреки другите пристрастия на всеки към десертите, няма човек, който да не обича леките и пухкави кремове. Те попадат в обособен дял в сладкарството, в който челно място заемат яйчените кремове.

Яйченият крем е прочут на човечеството от епохи. Свързващата дарба на яйцата е открита от римляните, които са и първите, които почнали да ги влагат с мляко и мед в разнообразни яйчени ястия.

През хилядолетията доста надарени готвачи, опиращи се на яйчения крем, са създали стотици предписания. Най-популярните от тях са френските кремове Брюле, Крем Карамел и Баварски крем. Макар на пръв взор да наподобяват лесни за подготвяне, има няколко хитринки, без които просто не могат да се получат добре.

Крем Брюле

Един от най-популярните френски десерти, пример за качество и класа, този крем се подготвя авансово и се употребява изстуден. В истинската рецепта кремът се подготвя единствено с течна сметана. С годините обаче кулинарите са открили, че в случай че се прибави прясно мляко, десертът придобива по-богат и компактен усет.

 Крем Брюле

Друга специфичност е заливката - захарта на повърхността, която се разтапя с готварска газова горелка. Именно контрастът сред топлия карамел и студения крем придава на десерта несравним усет.

Крем Карамел

Този яйчен крем, подготвен с карамелов топинг, е прочут още като кремът, извърнат на назад поради метода му на поднасяне. В другите страни той се подготвя по доста разнообразни способи, само че в родната му Франция се следва истинската рецепта.

 Крем Карамел

В нея за приготвянето му се употребява пълномаслено мляко, до момента в който в испанския еквивалент се поставя кондензирано. Останалите съставки са едни и същи - захар, яйца и мляко. При печенето му на водна баня основен миг е водата в тавата да не завира, с цел да стане кремът еднороден и компактен.

Баварски крем

Третият типичен френски крем на яйчена основа е Баварският. Освен яйца в състава му се откриват още желатин и бита сметана. Кремът се сервира както независимо като леден десерт, по този начин и в торти и други тестени произведения, под формата на заряд.

 Баварски крем

Ключовият миг при приготвянето на Баварския крем е разтварянето на желатина. Той не би трябвало да кипва. Ако това стане, желиращите му свойства се губят и става неспособен за приложимост. В готовия крем постоянно се прибавят сезонни плодове или шоколад за обогатяване на усета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР