Въпреки ранния Великден българско агнешко месо ще има, а цената

...
Въпреки ранния Великден българско агнешко месо ще има, а цената
Коментари Харесай

Ето колко ще струва агнешкото в магазините

Въпреки ранния Великден българско агнешко месо ще има, а цената му не би трябвало да е над 15-16 лева за кг в комерсиалната мрежа, сподели за Българска телеграфна агенция ветеринарният доктор с дългогодишна процедура доктор Петко Цачев. Цената на кг живо тегло е 6-7 лева, само че на закланото, тя доближава 14 лв/кг, а търговците я продават с малко облага от горната страна.

На база на опита си и като практикуващ ветеринарен доктор доктор Цачев разкрива не доста известни елементи от "картинката " на родния пазар по Великден.

Според него това, че Великден е с месец по-рано, няма да се отрази на качеството на месото, а по-скоро на тежестта, тъй като няма задоволително време агнетата "да наддадат ". Най-добре, а и такава е практиката във времето, е животните да се колят при тегло 20-25 кг, споделя ветеринарният доктор. Агнетата не се извеждат доста на паша преди Великден, а се хранят със сено, люцерна, царевица, точно с цел да усилят тежестта си. Това не прави месото им по-малко вкусно, твърди експертът.
По закон закланото в домашни условия животно наложително преди този момент би трябвало да бъде прегледано от експерт от локалната ветеринарна работа, безапелационен е доктор Цачев. За страдание, по думите му, това всеобщо не се съблюдава на всички места в страната. Заклано в такива условия, животното не се позволява в комерсиалната мрежа, а се хапва с родственици и другари. Контролът на Българската организация за сигурност на храните е изрично непоколебим.
Когато подготвят агнетата в къщи, хората разчитат на опита си в това отношение и следят вътрешните органи на закланото животно. Следи се черният дроб, далакът, бъреците. Ако агнето е било болно, най-често се следят промени точно в тези органи, изключително показателно е, в случай че е повишен далакът. В тези случаи наложително се прави консултация с ветеринарен доктор, който да реши става ли за консумация месото, предизвестява ветеринарният експерт.
Същите са разпоредбите и при ярешкото. За страдание него по-рядко го намираме в магазините или постоянно ни го продават за агнешко. Това е по този начин, тъй като хората имат предубеждения във връзка с ярешкото, смятайки, че то е с по-силна миризма и по-специфичен усет. Истинските познавачи обаче предпочитали точно ярешкото през агнешкото, тъй като е по-крехко и по-вкусно, счита доктор Цачев.
Що се отнася до това дали няма да се подлъжем и тази година да си купим замразено румънско или новозенландско агнешко по Великден, експертите предизвестяват - гледайте цвета и помиришете месото. Нашенското би трябвало да е свежо, с по-розов цвят и аромат на прясно месо. Замразеното си проличава - то е покафеняло и с по-тежък мирис, в случай че бутнем кожичката му тя остава отворена, не се връща на място.

Неизменна част от трапезата ни на Великден е козунакът

За страдание не на всички стигат времето и уменията да си подготвят този празничен деликатес в домашни условия и разчитаме на купешкото.
От "Активни консуматори ", организацията, която обичайно прави изследване на пазара преди Великден, ни увериха, че в най-разпространените индустриално приготвени козунаци в комерсиалните вериги тази година не са открити синтетични багрила. Те обаче изобилствали от така наречен Е-та, стигащи до 6 на брой, и заместители. Това са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други, каквито няма в нито една домашна рецепта за козунак.
В 11 от 16 продукта вместо мляко бил открит различен сурогат, а при една марка са спестени даже и яйцата или различен техен сурогат като яйчния меланж. В изследването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и Женския пазар в София през март, осведомиха от организацията.
Най-неприятно е, когато от опаковката на продукта отсъства наложителната хранителна информация на етикетите, което е нарушаване на националното и европейското законодателство, както това се е случило при една от марките козунак.
Не на последно място преди Великден - търговците ни лъжат с великденските понижения. За това пък предизвестиха от инициативния Комитет за отбрана на потребителите, който е новосформиран орган за битка с нелоялните практики към потребителите.

Редица търговци лъжат с великденските понижения

Трябва да бъдем деликатни с сходни понижения, изключително при храните, предизвестяват от Комитета. В комерсиалната мрежа към този момент се появяват бомбастични анонси на витрините, че всички артикули са с огромен % понижение. Но някъде с доста малък шрифт се отбелязва, че в действителност има изключения и от време на време те могат да бъдат за групи артикули, които са значителен подбор.
В по-малките търговски обекти, когато отново има понижени артикули или такива в промоция, не се показва остарялата цена, което затруднява потребителя да реши дали в действителност е налице такова понижение и в какъв % се показва. В интернет също има случаи, при които търговецът директно преди началото на акцията подвига цената за ден-два и по-късно от нея прави някаква "отстъпка ". Дори може да се стигне до там, че понижената цена е по-висока, в сравнение с стоката се е продавала преди 2-3 седмици.
Тези хитрини е допустимо да се опитат да ги демонстрират тази седмица преди празниците, предизвестяват от организацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР