Въпреки поетите ангажименти, онлайн платформите се провалят в борбата с

...
Въпреки поетите ангажименти, онлайн платформите се провалят в борбата с
Коментари Харесай

EDMO: Онлайн платформите се провалят в борбата с деизнформацията

Въпреки поетите задължения, онлайн платформите се провалят в битката с дезинформацията. Това се споделя в позиция на изпълнителния съвет на Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO).

Европейската обсерватория за цифрови медии е загрижена от неотдавнашното съобщение от страна на Twitter, че компанията ще стартира да събира такси за достъп до програмния си интерфейс.

Достъпът до обществените данни на Twitter е от основно значение за проучванията на дезинформацията. Таксите за сходен достъп до данни ще се отразят съществено върху осъществяването и продължаването на редица проучвателен планове, както и ще сътвори условия за дискриминация измежду откривателите въз основа на наличното им финансиране, показват от EDMO.

„ Обявеният завършек на безплатния достъп до TwitterAPI за откривателите от университетските среди заплашва настоящи и бъдещи планове, свързани да вземем за пример с речта на омразата и дезинформацията. Платената такса за достъп ще задълбочи още повече неравенствата, при които учените имат единствено непълен достъп, и ще ни обрече да знаем все по-малко като общества “, съобщи проф. Клаес де Врезе, член на Изпълнителния съвет на EDMO.

От обсерваторията припомнят, че неотдавна Европейски Съюз предприе извънредно значими стъпки в битката против дезинформацията. Очаква се Twitter да бъде систематизиран като " Много огромна онлайн платформа " съгласно условията на Акта за цифровите услуги и ще разполага единствено с четири месеца, с цел да реализира цялостно сходство с регламента.

" Компанията пое редица задължения в границите на Кодекса в региона на дезинформацията, в това число даване на достъп до данни за проучване на дезинформацията. EDMO настоятелно предизвиква Twitter и всички платформи да изпълнят поетите задължения ", се споделя още в позицията.

Изпълнителният съвет на Европейската обсерватория за цифрови медии (EDMO) приветства откриването на Центъра за бистрота и публикуването на първите отчети на подписалите Кодекса за държание по отношение на дезинформацията. EDMO приканва подписалите го страни да бъдат по-точни, ясни и транспарантни в своите отчети. Публикуваните отчети не дават отговор на поетите задължения от подписалите кодекса страни, показват от EDMO.

Подписалите кодекса се ангажираха да разработят така наречен Структурни индикатори и да ги разгласяват до девет месеца от подписването на кодекса. По искане на Европейската комисия, EDMO показа на подписалите го страни първото предложение за Структурни индикатори, като сложи акцент върху разпространяването, източниците и аудиторията при дезинформацията.

Тъй като първичният график към този момент се забави, EDMO предизвиква подписалите страни да се спогодят за индикаторите допустимо най-скоро.

За сполучливото използване на индикаторите във всички държави-членки на Европейски Съюз, ще са нужни както достъп до данните на платформите, по този начин и спомагателни стопански запаси.

" Наясно сме, че сме единствено при започване на един развой. Предоставянето на частични отчети с данни, които не подлежат на обзор, няма да способства за надеждността и успеваемостта на Кодекса на държание ", посочи професор Мигел Поярес Мадуро, ръководител на Изпълнителния съвет на EDMO.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР