Въпреки пандемията от COVID-19 сериозно се увеличава броят на сърдечните

...
Въпреки пандемията от COVID-19 сериозно се увеличава броят на сърдечните
Коментари Харесай

Въпреки пандемията от COVID-19: Много повече сърдечни операции се извършват в Пловдив

Въпреки пандемията от COVID-19 съществено се усилва броят на сърдечните интервенции, които се правят в Пловдив. За предходната година те са 759, или с 21,4% повече по отношение на миналата. Увеличението на интервенциите в Пловдив е доста по-голямо от това на национално равнище. През 2021 година в страната са оперирани 4847 пациентите със сърдечни проблеми, а растежът е с 2.8 на 100 по отношение на 2020 година Това демонстрира разбор на „ Индекс на лечебните заведения " на clinica.bg, направен на база данните на НЗОК.

Общо всички осъществени в страната интервенции на сърце през предходната година, 4374 са били с екстракорпорално кръвообращение. За съпоставяне през 2020 година сърдечните интервенции в страната са били 4707, от които 4002 са били с екстракорпорално кръвообращение. Въпреки слабото повишаване със 140 интервенции, равнищата остават надалеч отпреди пандемията. През 2019 година в страната бяха осъществени 6003 сърдечни интервенции.

И през предходната година с кардиохирургии са разполагали 10 лечебни заведения, като шест от тях се намират в столицата. Най-много огромни интервенции – над 600, са осъществени в две частни лечебни заведения в София и пловдивската държавна УМБАЛ „ Св. Георги ". В Пловдив са осъществени и най-вече миниинвазивни сърдечни интервенции у нас – 322.

Най-малко интервенции са направени в „ Лозенец " – 116. И през предходната година единствената болница, в която се вършат детски кардиохирургични интервенции е НКБ в София. Там са осъществени 83 огромни интервенции с екстракорпорално кръвообращение.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР