Въпреки обявената перспектива за климатична катастрофа, колективният отговор на света

...
Въпреки обявената перспектива за климатична катастрофа, колективният отговор на света
Коментари Харесай

Гутериш призова индустрията за изкопаеми горива да се откаже тях, за да спаси човечеството от катастрофа

Въпреки оповестената вероятност за климатична злополука, груповият отговор на света остава " жалък ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно, като още веднъж дефинира потреблението на изкопаеми горива като " несъвместими " с оцеляването на човечеството, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Вървим към злополуката с необятно отворени очи, като прекалено много хора са подготвени да заложат всичко на пожелателно мислене, недоказани технологии или чудодейни решения ", добави той на конференция.  " Настоящите политики водят света към стопляне от +2,8°C до края на века. Това предвещава злополука. Въпреки това груповият отговор е жалък. "

" Държавите са надалеч от това да извършват обещанията си и уговорките си в региона на климата. Виждам липса на упоритост. Липса на убеденост. Липса на поддръжка. Липса на съдействие. И голям брой проблеми, свързани с яснотата и надеждността ", посочи генералният секретар, който ще организира среща на върха за дейностите в региона на климата в Ню Йорк на 20 септември.

" Време е да се събудим и да ускорим темпото ", прикани той, като изрази убеденост, че постигането на идеалната цел на съглашението за ограничение на световното стопляне до +1,5°C е " към момента допустима ". Но с цел да се случи това, би трябвало да действаме " неотложно ", като стартираме " от нечистото сърце на климатичната рецесия: изкопаемите горива ".

" Проблемът не е единствено в излъчванията от изкопаеми горива. Той е в самите изкопаеми горива, точка ".

Индустриите за произвеждане на изкопаеми горива - въглища, петрол и газ - са съществени цели за генералния секретар, който ги прикани да се откажат от " артикул, който е несъответстващ с човешкото оцеляване ". Освен това те би трябвало да спрат да употребяват ограниченията, които пречат на напредъка във връзка с климата.

Посочвайки рекордните облаги на петролните и газовите компании, той съобщи, че " размяната на бъдещето за 30 сребърника е неморална ", базирайки се на библейския епизод, в който Юда показва Исус за тази сума. 

В отговор на въпрос за обстоятелството, че ръководителят на идната конференция за климата КOП28, Султан ал Джабер, е и началник на националната петролна компания на ОАЕ, Гутериш означи, че неговият " апел не е за хора, а за наличие, за решения ".

" За мен това, което е от значително значение в границите на срещите КОП, е да се подсигурява, че тези, които са най-свързани със секторите, които са се възползвали от стопанската система на предишното, признават значимостта на това да бъдат водачи в основаването на стопанската система на бъдещето ", акцентира той.

Генералният секретар, който се срещна през днешния ден с десетина представители на гражданското общество, с цел да разиска въпроса, осъди и обстоятелството, че " човешките права на деятелите за климата са потъпкани ". " Във всички общества, без изключение, гласовете на гражданското общество би трябвало да бъдат чути ", акцентира Гутериш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР