Наборната армия е един отминал период от строителството на въоръжените

...
Наборната армия е един отминал период от строителството на въоръжените
Коментари Харесай

Военен експерт каза дали трябва да се върне задължителната казарма

Наборната войска е един отминал интервал от строителството на въоръжените сили за България, а и освен за България. Това сподели в предаването " Денят на фокус " на Радио " " военният историк полк. о.з. доцент Станчо Станчев. 

По думите му постоянно е имало последователи на концепцията, че наборната войска е нужна за страната ни, а и преди годините на Прехода армията се употребява с огромен % поддръжка от българите, защото съвсем всеки е имал родственик в редовете на Българската войска. " Но гледайки в исторически проект, ние нямаме традицията за професионална войска. Още след Ньойския контракт, когато тя ни е наложена се оказва, че Българското министерство на войната тогава по това време не в положение да извърши попълването дори на онази минимална бройка от 20 000 души, която ни е позволена ".  

По време на Варшавския контракт числеността на армията се е определяла чисто математически, описа още полк. доцент Станчо Станчев. Блоковото опълчване предопределя враговете в лицето на южните ни съседи Гърция и Турция, и съдружниците – Румъния, като Югославия е трябвало да поддържа неутралитет в една комплицирана конюнктура, която бива зародила в тази част от Европа. " И от тази позиция се изучаваха оперативните и тактически посоки, които би трябвало да загражда и да пък да настава по тях Българската войска. На тази основа беше избрана и числеността на Българската войска: какъв брой дивизии и полкове би трябвало да имаме, с цел да може тази войска да извърши конституционните си отговорности ", изясни той и добави, че в сегашните действителности е мъчно да се каже каква войска е нужна, с цел да може да извърши своите отговорности. Сега ние се позоваваме на член 5 от Вашингтонския контракт на НАТО за груповата защита на членовете на Алианса.

Според военния историк бъдещето е в някаква форма на казарма, вид Национална армия, която на територията на България да провежда дейностите, които биха защитили мирното население. Това съгласно него е доста значим въпрос, на който наложително би трябвало да се обърне внимание.   

Идеята за военна подготовка за хората от държавната администрация и висшите държавни постове е много остаряла и се прави на разнообразни места по света. Според полк. доцент Станчо Станчев реализирането на концепцията би помогнало за попълването на дефицита на боен състав в нашата войска. " Но би трябвало да сме наясно, че с цел да попълним армията с първокласен състав, ние би трябвало да осигурим материалното благоденствие на тези, които ще облекат униформите ", безапелационен е той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР