Въпреки обещанията на Продължаваме промяната и регионалния министър Андрей Цеков

...
Въпреки обещанията на Продължаваме промяната и регионалния министър Андрей Цеков
Коментари Харесай

И новите пътни поръчки са пълни със съмнителни условия

Въпреки обещанията на " Продължаваме промяната " и районния министър Андрей Цеков да промени порочните практики в пътното строителство, на процедура се случва тъкмо противоположното. Много от клаузите в новите поръчки за ремонт и поддръжка на пътища лимитират конкуренцията и оставят поле за субективна преценка, която нормално е съпроводена с корупционен риск, написа в. Сега.

В новите поръчки Агенция " Пътна инфраструктура " /АПИ/ оптимално е завишила условията към претендентите. От тях се изисква да са изпълнили 400 км. идентични или сходни действия по зимно поддържане на автомагистрала или пътища за последните 3 години, и 400 км настоящ ремонт или поддръжка за последните пет години. Освен това те би трябвало да имат и значителен профилиран оборот от идентични или сходни действия - 70 млн. лв. за ремонт или строителство на автомагистрали да вземем за пример.

" Това на процедура още веднъж ще изгони дребните компании и ще ги принуди да са единствено подизпълнители. Големите компании, които години наред бяха абонирани за парите за пътища, тъй като са покрай властта, отново получават преимущество ", написа по този мотив във " Facebook " някогашният районен министър и народен представител от Има Такъв Народ Гроздан Караджов. Той даде за образец, че по негово време АПИ е свалила условията до 150 км изпълнени идентични действия по автомагистрала или пътища и въобще е премахнала изискването за доказване на оборот от характерна активност. " Един от най-големите проблеми за пътното строителство е неналичието на конкуренция – в множеството поръчки вземат участие едни и същи компании и се подават малцина предложения за всяка обособена позиция. Затова и печелившите са авансово известни, а цените - мощно повишени. Точно тези огромни компании Политическа партия громеше месеци наред, наричайки ги " касички на ГЕРБ ". След като облекчихме условията, за всеки от районите предложения подадоха десетки компании ", прибавя той.

Както " Сега " към този момент писа АПИ реши напълно да смени метода при провеждането на новите публични поръчки за пътно поддържане. АПИ ще се възползва от законовата опция първо да отвори техническите и ценови предложения на претендентите и чак по-късно да гледа кои от компаниите в действителност дават отговор на изискванията за допускане до поръчката. Обичайната поредност е противоположната - комисия взема решение кои компании дават отговор на изискванията за асортимент и след това позволява тези от тях, които покриват условията, до отваряне на ценови предложения.

Караджов показва още странни моменти. " Пълна загадката е по какъв начин са избрани прогнозните стойности на поръчките за настоящ ремонт и поддържка, в случай, че в тях липсват планирани количества за всяка една от 272-те действия. Обективно - няма по какъв начин! Затова и районното министерство е развихрило фантазията си - измислена е скица за оценка с теглови коефициенти, които са нереални и не дават отговор на размерите работа, които след това ще се разпореждат. Т.е. в този момент се подават цени " за хубост ", едвам се образува най-ниска сборна цена, а след това може да се окаже, че се разпореждат единствено действия, за които цените на спечелилия са най-високите. Чудесна корупционна скица, за която до момента никой не се беше сетил ", написа той.

Има и цяла група действия, за които каквито и цени да предложат претендентите, те не се отразяват на общата цена. Обаче тези цени, без значение какъв брой високи са, ще са наложителни за АПИ при възлагане на дейностите от въпросната група. " И колкото повече възлагания се вършат по високите цени, толкоз повече облаги ще има за изпълнителя. А това отваря голям корупционен портал за изнудване и прибиране на рушвети ", написа той.

Караджов обръща внимание и на обстоятелството, че са прекъснати всички процедури за настоящ ремонт и поддръжка без една – тази за територията на област Велико Търново. " Поръчката е безусловно идентична на прекратените – същите условия и същата методика! По нея обаче определеният реализатор " вълшебен ” оцелява и с него следва подписване на контракт! ", чуди се той.

Подобен проблем има и при процедурите за главен ремонт. " Те са оповестени при безусловно същите условия, както и тези за настоящ ремонт и поддържка. Условия, които съгласно министъра от Политическа партия са незаконосъобразни и корупционни. Защо обаче едните поръчки са прекъснати, а другите са " помилвани "? Как по този начин всички поръчки за настоящ ремонт (без една) са незаконосъобразни и с неприятна методика за оценка, а поръчките за главните поправки, където методиката и изискванията са 100% идентични, си не престават без проблем? ", пита той.

Бившият районен министър твърди, че се залага бомба със закъснител - старите процедури са анулирани с измислени учредения и са всеобщо обжалвани от засегнатите компании в съда, а новите процедури са оповестени в нарушаване на закона, тъй като съдът още не се произнесъл дефинитивно по оспорванията. В Закона за публичните поръчки категорично е записано, че когато в началото оповестената процедура е прекъсната, възложителят може да открие нова процедура за възлагане на социална поръчка със същия предмет единствено в случай че решението за преустановяване е влезнало в действие.

" И се връщаме в обстановката, в която заварих като министър преди година и половина – анулирани остарели процедури и липса на пълноценни контракти за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Вместо да извличат поучения от минали неточности, ръководещите от Политическа партия безхаберно ги повтарят. Пак ли ще търсим изключителни и незабавни разновидности, с цел да се избавим от рецесията, в която Политическа партия ни хвърлят? ", пита той.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР